Annons

Nya besparingskrav väntar för lasarettet

Nedläggningar, effektiviseringar och uppsägningar. 2012 har varit ett tufft år för Trelleborgs lasarett. Trots alla besparingar ser lasarettet ut att gå back drygt 27 miljoner kronor i år. Mycket tyder också på att det måste göras nedskärningar även nästa år.
Trelleborg • Publicerad 8 december 2012
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: 

– Oavsett hur budgeten fördelas så ser jag framför mig att vi måste hitta mer pengar. Dels kommer vi att ha en rest från i år och dels kommer det säkert ytterligare effektiviseringskrav, säger sjukhuschef Magnus Heiman.

2012 började med att lasarettet fick ett besparingskrav på 35 miljoner kronor plus kostnader för löneökningar.

Annons

Enligt Heiman har man lyckats göra besparingsåtgärder på knappt 28 miljoner kronor. Exakt hur budgeten för nästa år kommer att se ut är inte klart ännu.

Hur tufft det blir för Trelleborgs lasarett beror på hur uppdragen kommer att fördelas mellan sjukhusen i regionen.

– Det vi har räknat på nu är utifrån att vi har en oförändrad bild men den kan komma att ändras om vi får utökade uppdrag, säger Heiman som menar att det kan innebära mer pengar till lasarettet.

Men risken finns också att uppdragen minskar vilket skulle göra situationen ännu svårare. Hur ytterligare besparingar ska gå till har Magnus Heiman inget konkret förslag på utan han menar att

åtgärder som kommer att bli aktuella faktiskt handlar om såväl högre intäkter som lägre kostnader. Det handlar om ytterligare effektiviseringar samt att få patienterna att i ännu högre grad söka sig till vårdcentraler.

– Vi har varje år de sista åren producerat 5-6 procent mer vård per anställd. Det innebär att vi varje år har hämtat hem 15 miljoner kronor i produktionsökningar. Det är osannolikt att den siffran kommer att hålla i sig för alltid men lite mer effektiviseringar går det säkert att hitta. Jag är också säker på att de olika enskilda mottagningarna har patienter som kan tas emot inom primärvården.

Hur upplever personalen de ständiga effektiviseringarna?

– Min bild är att vi har kunnat genomföra dem utan alltför stora problem. Men visst, periodvis har vi testat gränserna för mycket och blivit tvungna att backa vid några tillfällen.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons