Annons

Nya avlopp blir dyrt för husägare

Nästa år får 250 fastighetsägare krav på att de måste skrota stenkistor och filterbrunnar för att ansluta sina hus till kommunalt avlopp. Och det är bara första steget i en dyr process.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2012
Foto: Hasse Holmberg
Foto: Hasse Holmberg

På landsbygden i Trelleborgs kommun finns cirka 1 700 hus med enskilda avlopp. Nästa år får ägarna till runt 250 av dem information om att de måste ansluta husen till det kommunala nätet. Något som kostar 107 500 kronor per fastighet. För den som vägrar väntar vite.

Majoriteten av de 1 700 fastigheterna ligger i områden där det inte går att dra vatten och - avloppsledningar. Under nästa år informeras de om deras avloppsanläggningar med stor sannolikhet måste bytas ut. Kostnaden för en ny och godkänd anläggning ligger på mellan 80 000 och 120 000 kronor.

Annons

– Samhällsbyggnadsnämnden arbetsutskott kan ge dispenser på grund av åldersskäl. Alltså om fastighetsägaren är 75 år och äldre. Det kan också räcka att bygga om anläggningen om den inte är för gammal. Och flera ägare kan gå ihop om en gemensam anläggning, säger miljöchef Rune Brandt.

Drygt 400 fastigheter med enskilda avlopp finns på platser där det planeras för kommunalt VA-nät. De kommer att anslutas varefter nätet byggs ut. Sista december 2015 ska alla 1 700 husen ha nya anläggningar eller kommunalt vatten och avlopp enligt den handlingsplan som arbetats fram.

– Men det hänger en del på hur snabbt kommunen bygger ut VA-nätet. Och det har med ekonomi att göra, säger Rune Brandt.

Anledningen till att avloppsanläggningarna som stenkistor och filterbrunnar inte längre godkänns är att miljölagstiftningen skärptes 2006. Då ställdes högre krav på reningen av avloppsvatten som släpps ut i åar och vattendrag.

– Vattnet får inte överstiga vissa gränsvärden för halter av fosfor, kväve och organiska ämnen. Över hela Sverige finns det fler än 900 000 enskilda avlopp. Och många av dem är inte godkända, så det är en stor process, säger Rune Brandt.

Martin Falkenby
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons