Annons

Nya anmärkningar på badvattnet

Så här varmt har badvattnet i Trelleborg inte varit de senast fem åren. Vid två av tre mätningar i juli har badtemperaturen legat över 20 grader på alla fem mätställena. Men med kvaliteten är det sisådär. Vid måndagens mötning var badvattnet tjänligt med anmärkning eller otjänligt på samtliga badplatser i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2006
Arkivbild:Tomas Nyberg
Arkivbild:Tomas NybergFoto: 

Under juni och augusti tas badvattenprover varannan vecka och under juli varje vecka på fem ställen i kommunen, Skåre skansar, Dalabadet, Gislövs strandmark, Smyge havsbad och Skateholm.

Vid den första mätningen, den 12 juni, var vattnet tjänligt överallt. Det var bara att bada, om det inte varit så kallt. Men det skulle bli bättre. Den 10 juli låg alla badtemperaturerna över 20 grader, men å andra sidan var vattnet otjänligt på alla mätställena.

Annons

Ibland kan det vara så att vattnet klassas som otjänligt utan att det innebär någon risk för hälsan, magsjuka och diarréer. Det beror på att ett av de mått som används omfattar alla typer av bakterier i vattnet, även de som inte innebär någon hälsorisk. Men den 10 juli var det bara i Gislöv som vattnet var otjänligt på grund av det totala antalet bakterier. På de andra platserna berodde det på hälsovådliga bakterier.

Det kan ha berott på att det regnet någon dag tidigare och att då en mängd material spolas ut genom åar och bäckar, material som förorenar havet.

Vid den senaste mätningen, i måndags, var vattnet tjänligt med anmärkning eller otjänligt på samtliga badplatser. Men denna gång på grund att antalet nedbrytningsbakterier i vattnet var så stort. Med det varma vädret och så många soltimmar växer algerna till, både de blommande och de andra trådalger och slick. När de dör finns det mycket mat till nedbrytningsbakterierna och de ökar i antal, ibland explosionsartat. Men det bakterierna innebär inte någon hälsofara alls för människor.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons