Annons

Ny verksamhet ska lyfta företagandet

Arbetet med att dra igång en företagsinkubator i Trelleborg har försenats. Men med en ny projektledare och en expertgrupp utreder kommunen hur verksamheten ska se ut och fungera.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2012

Arbetet med att skapa en företagsinkubator eller ett entreprenörscentrum drog igång under fjoråret då det bland annat gjordes en förstudie. Tanken var att verksamheten skulle dra igång redan i år men starten har försenats eftersom förstudien behövde kompletteras

- Det krävs ett gediget underlag för att slå upp portarna till en sådan här verksamhet, säger Ditte Fagerlund, vd på Trelleborgs kommuns utvecklings AB.

Annons

Sedan den 1 mars i år är Irena Sibinovic projektledare för inkubatorverksamheten på utvecklingsbolaget. Irena Sibinovic har tidigare jobbat som arbetsmarknadschef i Staffanstorps kommun där hon även jobbade med näringslivsfrågor.

Irena Sibinovic har så här långt hunnit träffa runt 50 företag i kommunen för att undersöka intresset för och behovet av en inkubator i Trelleborg.

- Det här är ett stort projekt men samtidigt är det glasklart att det kommer att gå bra. Detta är något man vill ha i kommunen, säger Irena Sibinovic som nu ska sammanställa en rapport efter alla företagsmöten.

Rapporten ska presenteras för en nybildad expertgrupp.

- Vi behöver input utifrån och därför har vi kopplat en expertgrupp till projektet, säger Ditte Fagerlund.

Gruppen består av sju personer med stora erfarenheter av företagande, inkubatorer och näringslivsutvecklingen.

- De vill att vi siktar högt. Att inkubatorn ingår i kommunens framtid på ett naturligt sätt. Den ska vara något som kan lyfta Trelleborgs näringsliv in i framtiden, säger Ditte Fagerlund.

Tillsammans med expertgruppen har utvecklingsbolaget identifierat tre spår för inkubatorn att jobba med: hamnen med företag inom logistik och spedition, jordbruk och det som kallas för kreativa näringar.

När verksamheten kan dra igång är ännu oklart.

- Det är svårt att säga i det här skedet men till hösten måste vi ha en tidsplan framme, säger Ditte Fagerlund.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons