Annons

Ny vågbrytare kan börja byggas 2015

Tekniska nämnden planerar att bygga om pirarmarna i Smyge hamn med start 2015. I investeringsbudgeten kommer nämnden att begära 12 miljoner kronor över två år för projektet.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2013

Eric Samuelson (M), tekniska nämndens ordförande, säger att tiden nu är inne att på allvar ta tag i problemen i hamnen.

– Nu har ju tekniska nämnden fått det fulla ansvaret för småbåtshamnarna, och då vill vi göra något ordentligt av det, säger han.

Annons

Eric Samuelson håller med Henrik de Vries och Mats Andersson om att tången är det stora överskuggande problemet i hamnen, och menar också att lösningen är halvmånformade vågbrytare längre ut i havet. Däremot är han inte lika övertygad om att man ska fylla igen nuvarande inre hamnen och bygga en ny yttre hamn.

– Vi tror att vi blir av med tångproblemet med den här utbyggnaden och då kan vi i stället skapa nya båtplatser i den nuvarande yttre hamnen, säger Eric Samuelson.

Planerna är att man ska bygga ut det nuvarande pirsystemet, och dessutom bygga en 100 till 150 meter lång kompletterande vågbrytare utanför de befintliga som böjer av strömmarna och förhindrar tångdriften in till hamnen. Nämnden räknar med en viss förprojektering 2014 och att göra själva byggnationen under 2015 och 2016. Men tidsperspektivet är osäkert.

– Det är en ganska lång tillståndsprocess i och med att man ska bygga i vatten, säger Eric Samuelson som tycker det är ganska skönt att tekniska nämnden fått det fulla ansvaret för småbåtshamnarna.

– Det har varit flytande i många år och en förskräcklig massa olika som varit ansvariga. Men vi har också ett beredningsutskott tillsammans med utvecklingsbolaget som har hand om turismen, så det kommer även fortsättningsvis att vara ett samarbete, säger Eric Samuelson.

Förslaget om utbyggnaden i Smyge hamn ska upp i samband med budgetdiskussionerna på tekniska nämndens möte den 17 april.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons