Annons

Ny väg får gå över ån efter dispens

Vägen är viktigare än strandskyddet. Det menar länsstyrelsen som ger dispens för att dra Hedvägens förlängning över Albäcksån fram till Maglarpsrondellen.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2011
Länsstyrelsen ger dispens för bygget av den nya vägen från Hedvägens förlängning ut till Maglarpsrondellen över Albäcksån.
Länsstyrelsen ger dispens för bygget av den nya vägen från Hedvägens förlängning ut till Maglarpsrondellen över Albäcksån.Foto: 

Men kommunen måste uppfylla flera krav för att låta vägen passera Albäcksån.

Vid bron över ån måste kommunen bygga en ekopassage och en passage för människor så att både folk och fä kan passera vägen utan risk.

Annons

Enligt planen så ska gången utformas som en två meter bred strandremsa på ena sida av ån under bron. Höjden upp till bron blir drygt två meter så passagen kan användas både av djur och människor. För mindre djur blir det också en genomgångsmöjlighet i form av ett rör på en dryg halvmeter med jord i botten.

Bron måste också konstrueras så att fiskar inte hindras att vandra upp- och nedströms i Albäcksån. Det betyder att ån ska rinna precis som den gör idag under bron och varken tvingas bli smalare eller grundare. Det får heller inte bildas något fall vid bron på grund av nivåskillnader. Om sprängstenar används måste de täckas av avrundade naturstenar.

Bygget över ån måste genomföras under sommaren, från 1 juni till 15 september, eftersom det då är minst vatten i ån.

Sammantaget menar länsstyrelsen att vägbygget väger tyngre än strandskyddet för Albäcksån, bland annat för att trafiksäkerheten blir bättre.

För att gottgöra intrånget i strandskyddet genom bygget av vägbron över Albäcksån måste kommunen också plantera minst 24 pilträd i en allé på området.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons