Annons

Ny utredningsgrupp ska lösa fler vardagsbrott

Inbrott, stölder, bedrägerier och misshandel. De tillhör det som polisen betecknar som mängdbrott. Nu ska en särskild utredningsgrupp försöka lösa fler av dessa fall. Samtidigt ska man öka utredningserfarenheten bland nyutbildade poliser.
Trelleborg • Publicerad 26 augusti 2013
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

– Vi har haft ganska tuffa krav på att nå utredningsmålen och detta är ett sätt att öka antalet uppklarade fall, menar biträdande närpolischef Mats Hammar.

Samtidigt är satsningen ett sätt göra så nyutbildade poliser får mer erfarenhet av utredningsarbete.

Annons

– I polisutbildningen har man en obligatorisk praktik under den femte terminen. Då görs den första yttre tjänstgöringen och man provar om personen är lämpligt som polis. Efter femte terminen blir man godkänd. Men man har ansett att utredningserfarenheten inte är tillräckligt väl tillgodosedd. Därför har man här i Skåne lagt till en sjätte termin med praktik då man ska ägna sig åt utredning, förklarar Mats Hammar.

Att ha erfarenhet av utredningar är enligt Mats Hammar viktigt även för den som arbetar i yttre tjänst.

– Det handlar om att kunna göra bevisvärdering och skriva bra protokoll när man är ute på en brottsplats.

Målet är att lägga den sjätte terminen så nära i anslutning som möjligt efter att polisaspiranterna blivit godkända. Men personalsituationen i polisområde Södra Skåne har gjort att detta dragit ut på tiden så att vissa redan har hunnit arbeta ett par år. Och när det nu drar igång kommer det innebära färre poliser i yttre tjänst.

– Detta är en prioritering som man valt att göra. Och det är inte så att vi bara snyter tio man ur rockärmen. Därför ska de även i fortsättningen göra vissa helger i utryckningsverksamheten, menar Mats Hammar.

Inom polisområdet är det tio poliser som från den 2 september fördelas på två särskilda så kallade mängdbrottsgrupper. Fem av dem kommer att sitta i Trelleborg ledda av en erfaren förundersökningsledare.

– De kommer att jobba med färska ärenden så att vi får en god genomströmning. Företrädesvis med prioriterade ärenden som stölder och våld men även med bedrägeriärenden som vi samlat på oss.

Att få ner antalet outredda fall är också ett mål med satsningen. Men just nu ligger man, enligt Mats Hammar, bra till.

– Vi har haft ett väldigt lågt inflöde under sommaren så det är bättre än vi förväntat oss.

Sanna Wahanta
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons