Annons

Ny utredning hotar akutmottagningen

Två tredjedelar av patienterna på akutmottagningen körs till Malmö Allmänna Sjukhus. Läkare och annan personal hjälper till med jourarbete på de akutsjukhus som blir kvar.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2002

Det kan bli resultatet om det förslag till Målbild - Akutsjukvård, som nu behandlas av en styrgrupp inom Region Skåne blir verklighet. Inom projektet Skånsk Livskraft - vård och hälsa pågår ett antal projekt för att hitta en ny struktur för den skånska sjukvården. I det liggande förslaget för akutsjukvården föreslås en delning av akutsjukvården så att den specialiserade akutvården samlas på de fyra stora sjukhusen, Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Den beräknas omfatta 60 till 80 procent av dem som söker sig till akuten. Övriga skulle tas om hand inom närsjukvården. År 2000 gjordes 20 000 akuta läkarbesök på Trelleborgs lasarett. Av dem skulle alltså, enligt förslaget, omkring 14 000 ha sökt sig till Malmö. Samma år skrevs cirka 2 000 patienter in akut i Trelleborg. Enligt olika beräkningar borde omkring 30 procent av de patienter som vänder sig till akutmottagningen egentligen ha sökt sig till primärvården. Med 30 procent till primärvården och omkring 70 procent av patienterna till MAS försvinner underlaget för en akutmottagning i Trelleborg. Förslaget till målbild skulle ha behandlats i den politiska styrgruppen 5 juni, men det blev inget beslut. Beslutet är nu flyttat till 30 september. Med den ökande jourbördan följer ett behov av ökade resurser enligt förslaget. För att klara det tänker man sig en "regionövergripande solidarisk arbetsfördelning". Läkare och t ex operations-, röntgen-, anestesi- och IVA-sköterskor som arbetar vid sjukhus som enbart har elektiv verksamhet kvar måste vara beredda att resa till akutsjukhusen för att hjälpa till med jourverksamheten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons