Annons

Ny utbildning inom biogas startar 2015

Nu tar Trelleborgs kommun nästa steg i sin strävan mot att ligga i framkant inom förnyelsebar energi. Hösten 2015 startar kommunen en yrkesinriktad eftergymnasial utbildning inom biogas och vattenrening.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2014
Biogasanläggningen i Jordberga kan bli en framtida arbetsplats för de drifttekniker och processtekniker som ska utbildas i Trelleborg.
Biogasanläggningen i Jordberga kan bli en framtida arbetsplats för de drifttekniker och processtekniker som ska utbildas i Trelleborg.Foto: Foto: Sara Johari, arkiv

– Det är ett sätt att jobba på den image som Trelleborg satsar på med tydlig miljöprofil, säger Lars Mikkelä (M), bildningsnämndens ordförande i Trelleborgs kommun.

Företrädare för kommunen har under en tid fått tydliga signaler på att det kommer att finnas en brist på arbetskraft inom sektorn för förnyelsebar energi.

Annons

– Man har stora pensionsavgångar bland drifttekniker och processtekniker, säger Mats Sandberg, utbildningssamordnare på bildningsförvaltningen.

Utbildningen ska inriktas på vattenrening och biogas, vara två år lång och ta in 25 elever i varje årskurs. Det finns gott hopp om att platserna ska fyllas, den enda liknande utbildningen som finns i Sverige ligger i Varberg och är fullbelagd.

– Vi har förstås inget facit förrän utbildningen startar, men vår bedömning är att vi ska fylla platserna. Med god marknadsföring så tror vi att vi kan skapa ett stort intresse, säger Jytte Lindborg, chef för bildningsförvaltningen.

Med tanke på närheten till biogasanläggningen i Jordberga så tror inte förvaltningen att det ska vara några problem för eleverna att få praktisk erfarenhet. Utbildningen kommer också att utformas i nära kontakt med företag. Sysav och Eon är andra tänkbara samarbetspartners.

Tanken är att utbildningen ska förläggas till Söderslättsgymnasiet där det redan finns lokaler för till exempel kemi och fysik. Den del av utbildningen som kräver mer specialiserad utrustning läggs ute på företagen.

Ansökan ska vara inne till Myndigheten för yrkeshögskolan den 9 september. Kommunen får besked i januari om man kan starta utbildningen. Den kommer att finansieras med statliga medel, där staten går in och betalar en viss summa för varje elev. Under förutsättning att platserna fylls blir utbildningen ett nollsummespel för kommunen.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons