Annons

Ny tomatodling undersöks

Nu har de nya ägarna till tomatodligen i Dalköpinge varit i kontakt med kommunen om den planerade expansionen. Men först väntar en arkeologisk undersökning.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2005

Trelleborgs kommun har för avsikt att tillåta expansionen av tomatodlingen i Dalköpinge sedan den danska grönsaksfirman Alfred Pedersen & S¿n tagit över verksamheten.

– Vi har träffat ägarna och diskuterat utvidgningen, säger kommundirektör Rutger Persson.

Annons

De gamla ägarna hade bygglov till en utvidgning men det har gått ut sedan flera år och nu krävs ett nytt lov. Men först måste en arkeologisk utredning göras.

– Det kommer alldeles säkert gå vidare till en insats eftersom det finns en boplats registrerad på områdets norra del, säger Anders Lövgren på Riksantikvarieämbetet i Lund, som just nu studerar ärendet. Boplatsen är från stenåldern och det är bara en liten del av den som ligger på området för den planerade utbyggnaden. Kostnaderna för en eventuell utgrävning får markägaren stå för, i det här fallet kommunen som arrenderar ut marken.

Kommunen frågar nu efter ett preliminärt kostnadsförslag på den arkeologiska undersökningen.

– Det beror på. Men det kan bli miljonbelopp, säger Rutger Persson om vad en stor utgrävning kan kosta kommunen.

Anders Lövgren menar att det kan vara smidigare att flytta tomatodlingens nya område om de arkeologiska fynden visar sig vara omfattande.

– Vi vet inte hur det blir men det kan bli enklare att begränsa sig till de södra delarna, säger han.

Tomatodlingens nuvarande yta uppgår till 80 000 kvadratmeter och det nya området är nästan en tredjedel av den ytan.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons