Annons

Ny svinproduktion i Simlinge

En ny svinproduktion ska starta på en gård söder om Simlinge. Det handlar om 176 suggor som ska rymmas på gården. Ett nytt stall ska byggas till 132 suggor och 44 sinsuggor ska gå i lösdrift i anslutning till en maskinhall som redan finns på gården.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2002

Miljönämnden i Trelleborg har inget emot den planerade svinproduktionen, men har en del synpunkter på bland annat hanteringen av gödseln. Stallet ligger mer än 300 meter från närmaste bostadsbebyggelse och grannarna ska inte få några problem på grund av svinproduktionen, enligt anmälan. De närboende är också informerade och några negativa synpunkter har inte kommit fram. Det blir även en ny gödselbrunn på gården samt en gödselplatta. Svinproducenten har också tecknat avtal om spridning av gödseln. Miljönämnden menade på sitt sammanträde i måndags att vid spridning av gödseln ska hänsyn tas till vädret så att minsta olägenheter uppstår. Transport av gödsel genom Simlinge by får inte ske på lördagar, söndagar eller helgdagar. När gödseln transporteras på vägar utanför ägorna ska redskapen vara ordentligt rengjorda från gödselspill. Miljönämnden menar också att gödseln inte får spridas närmare vattendrag än 20 meter och inte närmare detaljplanelagt bostadsområde än 300 meter. Utanför detaljplaneområde får gödseln inte spridas närmare bostadshus än 100 meter. Fotnot: En sinsugga är ett svin av honkön mellan smågrisarnas avvänjning och nästa grisning.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons