Ny sträckning för E6 in i Trelleborg

En tågstation vid korsningen Hedvägen – väg 108 samt en ny sträckning av E6 in till Trelleborg. Det presenterades i går av kommunstyrelsen som en del av en ny strukturplan för Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2004
Arkitekten Sven Jonson visar Trelleborgs nya strukturplan för kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) (till vänster) samt vice ordförande Lars Christensson (m). BILD: Claes Nyberg
Arkitekten Sven Jonson visar Trelleborgs nya strukturplan för kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl (s) (till vänster) samt vice ordförande Lars Christensson (m). BILD: Claes NybergFoto: 

Tanken med den nya planen för Trelleborg är, enligt kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl(s), att i större grad ta till vara kusten och havet.

– Den största attraktionen är närheten till vattnet och det måste vi ta fasta på, säger han.

Man planerar att dra E6 norr om Albäcksområdet och ansluta den direkt till Hedvägens förlängning. Härifrån ska trafiken sedan ledas via Västra Ringvägen ner till hamnen eller runt staden via en ny ringväg.

Kommunen presenterade i går det nya förslaget för Vägverket som, enligt Egil Ahl, bemötte det med förvåning men utryckte sig samtidigt positiv. Även Banverket har fått ett nytt förslag att tänka på från kommunen. I den nya strukturplanen har man ritat in ett två kilometer långt stickspår från den befintliga järnvägen längs väg 108 ned till korsningen med Hedvägen där man planerar att bygga en ny tågstation.

– Det bästa hade varit att få stationen vid Övre men vi kommer inte dit, även om det hade varit önskvärt. Då är detta det bästa möjliga, sägerEgil Ahl som menar att en centralt belägen tågstation kan göra att resandet ökar.

Ytterligare en tågstation är tänkt att ligga strax norr om staden.

Samtidigt som planen för E6 och tågen presenterades visades helt nya ritningar över utbyggnaden av Stavstensudde. De förra fick skarp kritik av Länsstyrelsen som menade att man inte tog tillräcklig hänsyn till kulturlandskapet och naturvärden.

Nu har antalet planerade bostäder minskat från cirka 1000 till 800. Dessutom har den väg som planerades mellan Skåre och E6 helt tagits bort samtidigt som man behåller möjligheten att köra kustvägen mellan Trelleborg och Höllviken.

– Den planerade väg 511 skulle helt slå sönder kulturlandskapet, säger Egil Ahl.

Samtidigt har man ritat in två nya ni0håls golfbanor runt de nya bostadsområdena.

Enligt en av de arkitekter som arbetat med området, Sven Jonson, så kommer en tredjedel vara naturområde, en tredjedel bebyggt och en tredjedel golfbanor.

Bebyggelsen ska ligga i olika grupper som små byar om cirka 20 hus i varje och det ska finnas flera olika typer av bostäder.

– Det ska inte vara en gräddhylla utan möjligt för alla att bo här, säger Sven Jonson och ger de så kallade BoKlok-husen som exempel på billigare typ av bostäder.

Första etappen planeras, precis som tidigare, att vara färdig till kommunens 750-årsjubileum år 2007. Alla de nya planerna presenterades för övriga partier vid en infrastrukturdag i mitten av augusti. Enligt Egil Ahl har samtliga partier visat sig positiva till planerna.

Men villkoren för att E6 ska få den nya dragningen är att det inte blir dyrare för kommunen jämfört med det tidigare förslaget eller att det försenar utbyggnaden av E6.

– Det är ett övervägande som vi får göra i så fall, säger Egil Ahl.

@04 Byline skribent

:Jenny Isaksson

@04 Byline telefon

:0410-545 27

jenny.isaksson@allehandsyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.