Annons

Ny storägare ställer krav på Pergo

Uppdaterad. Den amerikanske fondförvaltaren David Marcus är ny storägare i Pergo och ställer krav bland annat på att huvudkontoret ska flytta från Trelleborg till USA i en artikel i Dagens Industri.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2005

David Marcus har tidigare varit aktuell i Sverige genom stora inköp i svenska aktiebolag, bland annat inom Stenbeckssfären, på 1990-talet, som ansvarig för Franklings Mutuals Europafond.

Efter att ha köpt på sig aktier i bolaget kontrollerat han nu sammanlagt cirka nio procent av aktierna i Pergo.

Annons

Enligt en artikel i Dagens Industri kräver han nu att styrelsen i bolaget bantas, att huvudkontoret flyttas från Trelleborg till USA, att omstruktureringarna ska snabbas på och att besparingarna vidgas.

Han menar också att det finns för många chefsnivåer i Europa, Nordamerika och USA och att att vd Göran Bernhoff har gjort ett bra jobb med att rädda bolaget finansiellt. Nu menar dock David Marcus att det behövs en vändning även operationellt.

Det är ju roligt att han tycker att jag har gjort ett bra jobb med att vända bolaget, kommenterar Göran Bernhoff utspelet från David Marcus. Dessutom är det ju bra att han tycker att Pergo är ett bolag som det är värt att satsa på.

När det gäller farten i besparingarna menar Göran Bernhoff att David Marcus inte känner till hela bilden.

Vi har gjort större besparingar än vad som kommunicerats utåt, säger han. När det gäller chefsnivåerna så har vi just avslutat ett arbete med att dela upp ansvaret, så att vi nu har tre regioner: Europa, USA och Asien samt en koncernnivå. Tidigare var koncern- och Europaledningen mer sammanblandad.

När det gäller huvudkontoret menar David Marcus, enligt artikeln i Dagens Industri, att det borde ligga i USA. Ett bolags fokus ska finnas där kunderna finns, säger han i Dagens Industri.

Göran Bernhoff säger att man inte har diskuterat någon flytt av huvudkontoret från Trelleborg, men att det inte är någon omöjlighet.

Vi har haft fokus på annat, säger han. Men om det ligger bäst någon annan stans i Europa, i USA eller om det ska ligga kvar i Trelleborg kan diskuteras, säger Göran Bernhoff.

Pergo har ett tiotal större ägare och håller bolagsstämma i Trelleborg 18 april.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggareallehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons