Annons

Ny spannmålstork sparar både miljön och ekonomin

Lagom till årets skörd står en ny spannmålstork färdig att ta sig an de 6 000 ton spannmål som gården Larsbo Stora Slågarp skördar varje år. Investeringen är ett steg i Otto Ellerströms vision om ett miljövänligt lantbruk.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2013
”VI kan inte hålla på med olja hela tiden, då tar den slut”, säger Otto Ellerström som letar nya hållbara lösningar.
”VI kan inte hålla på med olja hela tiden, då tar den slut”, säger Otto Ellerström som letar nya hållbara lösningar.Foto: Sara Johari
Skinande ny. Den nyuppförda spannmålstorken på gården Larsbo Stora Slågarp. Nu återstår bara att dra elen. Den 15 juli beräknas spannmålsskörden dra igång och då ska torken vara klar att tas i bruk.
Skinande ny. Den nyuppförda spannmålstorken på gården Larsbo Stora Slågarp. Nu återstår bara att dra elen. Den 15 juli beräknas spannmålsskörden dra igång och då ska torken vara klar att tas i bruk.Foto: 

Spannmålstorkar används på lantbruken för att torka bort väta och fukt från spannmål. Den som nu uppförts på Larsbo Stora Slågarp är svensktillverkad och ganska unik i sitt slag. Det som främst skiljer den från andra torkar är att den drivs med gas i stället för olja, vilket gör den energibesparande och mer miljövänlig.

Otto Ellerström som, tillsammans med sönerna Gustaf och Jacob, driver Larsbo Stora Slågarp räknar med att energibesparingen kommer bli 20–30 procent, beroende på vilket spannmål som torkas. Torken kommer därför också ge stora ekonomiska besparingar.

Annons

–  Det blir bättre både för miljön och för min plånbok. Särskilt om hösten blir blöt och besvärlig – då blir det mycket torkning. Visst kostar den en slant men det är en investering som jag räknar med att få tillbaka, säger Otto Ellerström.

Återvinner luften

Gasen gör att torken får full effekt direkt, den får en hög kapacitet och torkar 40 ton spannmål i timmen. Den friska luften värms upp med en gasbrännare till en temperatur på 60–70 grader och blåses igenom torken två gånger för att sedan återvinnas.

–  Att torken drivs med gas i stället för olja gör att den i princip inte ger något utsläpp och bättre kan det knappast bli. Man skulle kunna använda naturgas eller biogas redan nu men för oss blir det en senare fråga. När vi levererar majs till biogasanläggningen i Jordberga kanske vi kan köpa tillbaka en del till driften av vårt jordbruk. Detta blir mycket intressant på sikt.

Hitta en lösning

Även arbetsmiljön på Larsbo Stora Slågarp kommer förbättras med den nya spannmålstorken.

–  Den är helt klart att föredra eftersom den ger ifrån sig mindre ljud och också dammar mindre, säger Otto Ellerström.

Och mycket arbete blir det på en gård av Larsbo Stora Slågarps kaliber. De producerar kravägg och odlar bland annat majs, raps, sockerbetor, maltkorn, brödvete och gräsfrö. De hanterar 6 000 ton spannmål om året och har lagringsmöjligheter för 4 500 ton. Att hitta en hållbar väg för jordbruket är viktigt för Otto Ellerström.

–  Man måste hitta en lösning, vi kan inte hålla på med olja hela tiden – då tar den slut. Man måste ha visioner för framtiden, säger han.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons