Annons

Ny satsning på teknisk utbildning

Trelleborg, Vellinge och Svedala satsar på att starta Teknikcollege till höstterminen 2008.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2007

– Bakgrunden är att det kommer att fattas massor av tekniker i Sverige i framtiden om inget görs, säger Stefan Wikström, rektor för bland annat industri- och teknikprogrammet på Söderslättsgymnasiet.

Det kan handla om 100 000-tals personer som kommer att fattas i industrin år 2015.

Annons

– Det är 40-talisterna som går i pension och det ser inte ut att finnas folk med yrkesutbildning att ersätta dem med, säger Stefan Wikström.

Industri- och teknikbranschens företag och fack har gått samman och startat konceptet Teknikcollege, som är en sammanfattande beteckning på en rad utbildningar, på de flesta nivåer. Det handlar bland annat om arbetsmarknadsutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar, förutom de gymnasiala utbildningarna.

– Vi ska samarbeta med de lokala företagen, bland annat med fler praktikplatser, säger Stefan Wikström.

För att få kalla sig Teknikcollege måste man uppfylla en rad kriterier, så att det finns en garanti för utbildningens kvalité.

– Det är fler och fler som fått upp ögonen för de här utbildningarna, säger Stefan Wikström. men många har fortfarande en gammaldags syn på industrin som skitig och trist.

Stefan Wikström menar att den bilden inte stämmer i dag.

– Det finns industrier som är kliniskt rena och ligger på en mycket hög teknisk nivå, säger han. Och för den som vill ha ett säkert jobb med hög lön i framtiden så är det här en av de bästa branscherna att satsa på.

Kommunstyrelsen i Trelleborg gav sitt bifall till planerna på Teknikcollege på sitt senaste sammanträde.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons