Annons

Ny satsning: De ska ge stöd till unga trelleborgare

Skolkuratorernas förlängda arm. Eller en lokal form av BRIS dit unga mellan 10 och 20 år kan vända sig när de behöver någon att prata med.
Så har den nya kommunala ungdomsrådgivningen beskrivits.
Trelleborg • Publicerad 9 mars 2024 • Uppdaterad 11 mars 2024
Sedan årsskiftet finns den nya verksamheten ungdomsrådgivningen på Kontinentgatan. Där jobbar socialrådgivarna Viktor Jönsson, Josefin Sunesson, Gustav Olsson och Medeleine Englesson.
Sedan årsskiftet finns den nya verksamheten ungdomsrådgivningen på Kontinentgatan. Där jobbar socialrådgivarna Viktor Jönsson, Josefin Sunesson, Gustav Olsson och Medeleine Englesson.Foto: Tomas Nyberg

Sedan årsskiftet finns socialrådgivarna Madeleine Englesson, Viktor Jönsson, Gustav Olsson och Josefin Sunesson på plats i samma lokaler som kollegorna på samtalsmottagningen, det som tidigare hette Lotsen. Tillsammans ingår de i enheten barn och unga och jobbar förebyggande med föräldrar, familjer och personer mellan 10 och 20 år.

– Vi är måna om att ungdomarna känner att det finns någonstans att vända sig när de har behov av att prata med någon och vill att det ska vara lätt att ta kontakt med oss. Vi involverar föräldrar och andra viktiga vuxna utifrån ungdomens önskemål, förklarar Madeleine Englesson.

Madeleine Englesson, socialrådgivare ungdomsrådgivningen.
Madeleine Englesson, socialrådgivare ungdomsrådgivningen.Foto: Tomas Nyberg
”Vi är måna om att ungdomarna känner att det finns någonstans att vända sig när de har behov av att prata med någon och vill att det ska vara lätt att ta kontakt med oss.”
Madeleine Englesson
Annons

Uppdraget de fått är att erbjuda samtalsstöd på servicenivå, det betyder att de inte sysslar med någon behandling och att samtalen är tänkta att pågå under en kortare tid. De för inte heller några journaler. Socialrådgivarna har tystnadsplikt och precis som andra vuxna som arbetar med barn och ungdomar i kommunen är de anmälningsskyldiga.

– Vi har alla utbildat oss i rePULSE, en samtalsserie där den unge kan få hjälp att lära känna sig själv, fokusera på en specifik känsla och lära sig hantera sina impulser och erbjuder nu detta på vår ungdomsrådgivning, berättar Josefin Sunesson.

Hela enheten jobbar brett och förebyggande. Dels för att de sett ett behov, men också för att de fått det uppdraget av politikerna.

– När enheten startade fanns ett uppdrag från politikerna om ett utökat stöd för barn och unga. Vi kartlade hur stödet för ungdomar ser ut i kommunen vilket resulterade i ungdomsrådgivningen, förklarar Gustav Olsson.

Gustav Olsson, socialrådgivare.
Gustav Olsson, socialrådgivare.Foto: Tomas Nyberg
”Vi kartlade hur stödet för ungdomar ser ut i kommunen vilket resulterade i ungdomsrådgivningen.”
Gustav Olsson

Att kontakta och besöka ungdomsrådgivningen är gratis och man erbjuder en samtalstid inom fem vardagar. De fyra socialrådgivarna är flexibla med de tider som erbjuds. Det ska vara enkelt att få en tid efter skoltid och önskar den som söker stöd att de kommer till skolan så gör man även det.

– Även om vi har tystnadsplikt så vill ungdomarna ofta att familjen ska involveras och vara en del av lösningen, konstaterar Gustav Olsson och hans kollegor nickar instämmande.

Kommunerna är skyldiga att tillhandahålla stöd till unga men det är lite olika hur man utformar det. Många väljer att ha fältassistenter som rör sig ute, något de fyra på ungdomsrådgivningen också gör vid särskilda händelser.

Josefin Sunesson, socialrådgivare.
Josefin Sunesson, socialrådgivare.Foto: Tomas Nyberg
”Vi har alla utbildat oss i rePULSE, en samtalsserie där den unge kan få hjälp att lära känna sig själv, fokusera på en specifik känsla och lära sig hantera sina impulser och erbjuder nu detta på vår ungdomsrådgivning”
Josefin Sunesson

– Jag tror att det unika här är antalet socialrådgivare i förhållande till antalet kommuninvånare, säger Josefin Sunesson.

– Och det känns verkligen som vi hittat rätt väg, konstaterar Viktor Jönsson.

Viktor Jönsson, socialrådgivare.
Viktor Jönsson, socialrådgivare.Foto: Tomas Nyberg
”Det känns verkligen som vi hittat rätt väg.”
Viktor Jönsson

Viktor Jönsson ser ytterligare en styrka i ungdomsrådgivningens verksamhet som är helt frikopplad från till exempel skolan.

Annons

– Vi jobbar på uppdrag av den som kontaktar oss och fokuserar på det stöd som ungdomen önskar. Det finns ingen annan agenda eller mål som vi vill att ungdomarna ska sträva mot förutom dem som de själva sätter upp, konstaterar han.

Enheten förebyggande barn och unga finns på Kontinentgatan.
Enheten förebyggande barn och unga finns på Kontinentgatan.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Ungdomsrådgivningen Trelleborg

Kan ge stöd i frågor som handlar om familj, relationer, känslor eller om du vill förändra något i ditt beteende.

Finns i lokaler på Kontinentgatan 2.

Nås på: 073-4667331 eller ungdomsradgivningen@trelleborg.se

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons