Annons

Ny sand är lösningen på erosionsproblemen

Sand. Och mer sand. Och ännu mer sand. Så ser lösningen på erosionsproblemen ut, enligt professor Hans Hansson från Lund.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2012

Det var ett 50-tal intresserade som kom till mötet om Trelleborgs kommuns strandproblematik som Söderslättspartiet arrangerade på Vattentornets kafé på måndagskvällen.

Först beskrev Caroline Fredriksson från konsultföretaget Sweco problemen längs Trelleborgs stränder, där särskilt Smygehamn, Beddinge fiskeläge och Simremarken är utsatta.

Annons

Det handlar om både hus och ledningar som är i farozonen, särkilt om prognoserna för havsnivåns höjning slår in.

Hans Hansson är expert på vattenresurslära och menar att det är förståeligt att husägare som ser stranden krypa närmare försöker skydda sitt hus med stenskoningar.

– Men det är ingen lösning. Alla hårda byggnadsverk på stränderna flyttar endast problemet, det löser det inte, menar han.

Den enda hållbara lösningen är att lägga på mer sand på stranden. Och lägga på ännu mer när det behövs.

– Det är svårt att övertyga politikerna om detta, menar han. Men allt behöver underhåll, så även stränderna om vi vill bevara dem. Att det är det enda som hjälper i längden råder det en bred enighet om inom forskarvärlden.

Till skillnad från till exempel Nederländerna och Danmark satsar Sverige mycket lite på att tillföra sand till stränderna.

– Och i Rotterdam bygger man ut hamnen med sand istället för vågbrytare av sten, berättar Hans Hansson.

Han presenterade även en radikal lösning på tångproblemen i Smygehamn.

– Smygehuk är Sverige sydspets och den absolut bästa turistmagneten som Trelleborgs kommun har. Man borde fylla igen hamnen och bygga en park och en brygga uti vattnet istället, som vid badorterna på den tyska och polska Östersjökusten. Då skulle man kunna locka många fler.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons