Annons

Ny präst vill väcka kristen nyfikenhet

Den nybakade prästen Annette Öderwall började i går sin nya tjänst i Trelleborgs församling. Nu vill hon lära sig mer om själavård och predika om försoning.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2005
Annette Öderwall började i går sitt nya jobb som präst i Trelleborgs församling. Bild: Mårten Svemark
Annette Öderwall började i går sitt nya jobb som präst i Trelleborgs församling. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

– Gustaf Centervall har gett mig en karta över Trelleborg. Visserligen har jag dåligt lokalsinne. Men jag ska försöka att lära mig hitta i stan. Än så länge har jag bara gått från Övre till församlingshemmet, säger Annette Öderwall och ler.

När Allehanda hälsar på i hennes nya kontor på pastorsexpeditionen i Trelleborg har hon endast arbetat i några timmar. Hon har totalt verkat som präst lika länge. I söndags prästvigdes hon i Lunds domkyrka.

Annons

– Det var jättehärligt. Det kändes fint att få börja mitt nya jobb på det sättet, säger hon.

Från början kommer Annette Öderwall från Karlskrona. Hon har läst till präst under många år i Lund och dessutom tillbringat en termin i Vadstena för att gå Svenska kyrkans grundkurs. Till sist gick hon ett år på Pastoralinstitutet i Lund. Där lärde hon sig hantverket.

– Vi fick lära oss att predika, undervisa, hur man rör sig och så vidare, berättar hon.

Just predika upptäckte Annette Öderwall var särskilt roligt. Hon tycker att det är roligt att skriva och tala inför församlingen.

– Jag vill väcka folks nyfikenhet för Gud. Försoning är ett annat ämne som intresserar mig, säger hon.

En utmaning för nya präster är att försöka få avhoppen från Svenska kyrkan att upphöra. Annette Öderwall tror att tydlighet kan vara en lösning. – Vi måste bli bättre på att visa vad vi gör inom Svenska kyrkan. Vi hjälper både människor som bor långt bort och nära. All själavård finns här – och dessutom gratis. Vi präster finns redo och vi har tystnadsplikt. Det är värt mycket och något vi borde trycka mer på, säger hon.

Under Annette Öderwalls första år som präst får hon inte välja var hon jobbar. Hon blir placerad i en församling och har en handledare under hela året. Det var på det sättet hon kom till Trelleborg. I framtiden drömmer hon om att jobba i eller strax utanför Lund. Det är där hon bor i dag. Men hon ser samtidigt fram emot att verka i Trelleborg. Under det kommande året hoppas hon få lära sig alla delar av yrket.

– Vissa delar är nya för mig. Som nattvard, dop, begravning och så vidare. Själavård intresserar mig. Men det tar ett tag innan människor får förtroende för mig. Men det vill jag jobba för, säger hon.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons