Annons

Ny Polenlinje på gång i Trelleborg

Ännu en gång kan Trelleborgs hamn få en färjelinje till Polen.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2006

Rederiet Unity Line, som driver trafik mellan Ystad och Swinoujscie, har nyligen köpt in ett nytt fartyg, Galileo.

I den polska webbtidningen Portalmorski antyds att fartyget kan sättas in i trafik på Trelleborg. Med Galileo har Unity Line fem fartyg. Trafiken mellan Polen och Sverige håller just nu på att utvärderas och vilken eller vilka hamnar som Unity Line satsar på kan bli klart i nästa vecka.

Annons

– Jag var på namngivningsceremoni för Galileo i fredags, berättar Lars-Ove Forsberg, vd för Pol-Line, svensk representant för Polish steamships och Euroafrica Lines, som äger fartygen i Unity Lines trafik.

Enligt Lars-Ove Forsberg pågår just nu en utvärdering om trafiken mellan Polen och Sverige inom Unity Line.

– Det handlar om att utvärdera hamnarna, om ekonomiska för- och nackdelar och inte minst om vilka krav och önskemål som industrin har.

– Och de hamnar som är aktuella är de sydskånska, Ystad, Trelleborg och Malmö, säger Lars-Ove Forsberg.

Lars-Ove Forsberg tror att ett beslut om vilken eller vilka hamnar som Unity Line satsar på framöver kan komma i nästa vecka.

– Jag skulle tro att jag kan lämna närmare besked då, säger han.

Leif Borgemark är vd för Trelleborg hamn och bekräftar att det pågår förhandlingar med ett polskt rederi. – Vi jobbar hårt för att få en linje mellan Trelleborg och Polen, säger Leif Borgemark. Det är ett önskemål från våra kunder.

Galileo är 15 år gammal och har köpts in från Italien. Innan namngivningen har färjan rustats upp i Polen genom att antalet hytter för lastbilschaufförer ökats, cafeterian fräschats upp, styrpropellrarna fått ökad kraft och maskinerna renoverats.

Förutom Galileo disponerar Unity Line fartygen Polonia, Gryf, Mikolaj Kopernik och Jan Sniadecki. Polish steamships har dessutom tecknat en avsiktsförklaring om beställning av två nya färjor av ropax-typ, avsedda för både frakt och passagerare, för leverans 2009 och 2010 från varvet i Szczecin.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons