Annons

Ny plan för skyskrapa

Det är tomtens ägare Sundet investment AB som vill bygga på tomten, där det i dag är en parkeringsplats.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2006
Den nya skyskrapan vid Östergatan kan tänkas se ut på det här sättet. Skiss: Fojab arkitekter AB
Den nya skyskrapan vid Östergatan kan tänkas se ut på det här sättet. Skiss: Fojab arkitekter ABFoto: 

För att kunna bygga måste dock detaljplanen göras om och det är det arbetet som byggnadsnämnden nu startar, förutsatt att kommunfullmäktige säger ja till planerna.

I arbetet ska stadsbyggnadskontoret titta på hela området som på sikt kan rymma upp emot 500 lägenheter, enligt framtidsvisionerna.

Annons

– I det här läget handlar det dock i första hand om den västra delen av området, där det planeras för ett 40-metershus och ett lägre hus, säger Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborg.

I resten av området planeras för lamellhus som placeras i nord-sydlig riktning så att utsikten mot havet blir tillgänglig för så många som möjligt.

Det kan finnas en del problematik med planerna. När det gäller 40-metershuset kan det handla om stadsbilden, men i övrigt handlar det om problem med störningar av bland annat buller från väg och järnväg.

Förutom buller kan det även finnas risker med närheten till hamnen och rangerbangården. Det kan handla om att det behövs skyddszoner för farligt gods till exempel.

Bakgrunden till planerna på förtätning i området kring museet är att den delen av staden är ganska glest bebyggd, trots det relativt centrala läget.

Enligt prognoserna behövs det mellan 250 och 280 nya bostäder årligen i Trelleborg fram till 2015. Fler lägenheter i innerstaden är ett av behoven, som den nya bebyggelsen på Öster är tänkt att vara med att tillfredsställa.

Detaljplanen för 40-metershuset och det lägre bostadshuset på den nuvarande parkeringsplatsen beräknas kunna antas under första kvartalet 2008.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons