Ny organisation ska ge bättre måltider
Utredningen slår fast att måltidsverksamheten i kommunen saknar tydlig styrning och uppföljning samt att den saknar mål och riktlinjer för kvalitet. Ansvaret är utspritt på olika förvaltningar och enheter och därför är det ingen som har överblick över verksamhetens omfattning och resultat.
I dag arbetar runt 100 personer med att laga och distribuera sammanlagt omkring 9 300 portioner mat om dagen inom skola och vård och omsorg. Skolköken producerar 2 500 portioner över den kapacitet som de egentligen är dimensionerade för. Och maten transporteras i en del fall långa sträckor för att hamna på elevernas tallrikar.
En stor del av köken håller inte den standard som krävs och har fått anmärkningar vid inspektioner av miljöförvaltningen.
I utredningen föreslås kommunen tillsätta en verksamhetschef som ska ansvara för hela måltidsverksamheten i kommunen med hjälp av tre områdeschefer.
Utredarna föreslår att större investeringar görs på köken på Smygehemmet, Anderslövs skola och Vannhögskolan. Köket på Vannhögskolan ska kunna laga drygt 2 000 portioner per dag och tillsammans med köket på Akka förse merparten av tätortens mottagningskök. På det sättet avlastas köket på Söderslättsgymnasiet som i dag lagar 80 procent fler portioner än köket är dimensionerat för.
Transporterna planeras sedan så att tillagningsköken i så stor utsträckning som möjligt förser enheter i närområdet.
Kostutredningen ska nu ut på remiss och kommunen ska göra en egen inventering av köken för att bedöma hur stora investeringar som måste göras.
Enligt den tidsplan som finns ska ett politiskt beslut om en ny organisation kunna fattas i april. Under våren ska även en verksamhetschef rekryteras.