Ny organisation för djurskyddet

Första januari tog länsstyrelsen över ansvaret för djurskyddsinspektioner från kommunerna. I Trelleborg blir inspektionerna färre och djurskyddsinspektören kommer att arbeta på länsstyrelsen i Kristianstad.
Trelleborg • Publicerad 2 januari 2009

Britt-Marie Paulik är miljöchef i Trelleborgs kommun och den som tidigare haft huvudansvaret för djurskyddsinspektionerna.

Hon är i grunden positiv till den nya organisationen men menar att det också finns nackdelar.

- Tanken är att ett arbete som tidigare legat på olika myndigheter i varje kommun nu ska slås samman. Det är naturligtvis bra men jag tror att det finns en risk att man förlorar lokalkännedomen när allt ska skötas från Kristianstad, säger hon. Sammanlagt ska 16 djurskyddsinspektörer stationeras i Kristianstad. Antalet inspektioner ska bli mer riskbaserat vilket innebär att det kommer att göras fler och tätare inspektioner när det kommer in anmälningar om vanvård.

Men totalt sett kommer inspektionerna att bli färre.

- Inspektionerna kommer att genomföras när de verkligen behövs och jag tror att vi kommer att kunna bibehålla kvaliteten på djurskyddet. Men vi får se exakt hur den organisatoriska biten kommer att lösas, säger Lennart Sjöland, länsveterinär i Kristianstad.

Tidigare har djurskyddet sett mycket olika ut i olika kommuner. På vissa platser har det helt saknats djurskyddsinspektörer, något som mött kritik från EU.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.