Annons

Ny mötesplats för filmälskarna

Grands nya ägare satsar på att få upp filmintresset i Trelleborg. På onsdag startar Studio Grand, filmkvällar med lite smalare utbud.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2006
Ninas resa av Lena Einhorn utspelar sig i Warszawagettot under andra världskriget och skildrar en ung flickas uppväxt under extrema förhållanden. Berättelsen baserar sig på regissörens mammas levnadsöde. BILD: SF FILM
Ninas resa av Lena Einhorn utspelar sig i Warszawagettot under andra världskriget och skildrar en ung flickas uppväxt under extrema förhållanden. Berättelsen baserar sig på regissörens mammas levnadsöde. BILD: SF FILMFoto: 
Finske regissören Aki Kaurismäki har gjort en trilogi om Finland. Sista delen, Ljus i skymningen, kan ses i slutet av oktober, med start den 25. bild: PAUL MARSHALL
Finske regissören Aki Kaurismäki har gjort en trilogi om Finland. Sista delen, Ljus i skymningen, kan ses i slutet av oktober, med start den 25. bild: PAUL MARSHALLFoto: 
Filmen Sök handlar om att hitta kärleken på nätet. Från vänster skådespelaren Amanda Ooms, regissören Maria von Heland och skådespelaren Lia Boysen. BILD: PRESSENS BILD
Filmen Sök handlar om att hitta kärleken på nätet. Från vänster skådespelaren Amanda Ooms, regissören Maria von Heland och skådespelaren Lia Boysen. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Nu får Trelleborgs filmälskare en egen mötesplats. Biografen Grand viker onsdagar och torsdagar för de lite smalare filmerna i en satsning som kallas Studio Grand.

– Vi vill försöka satsa på det lite smalare utbudet som annars inte kommit till Trelleborg, på grund av att det inte funnit plats på repertoaren, säger Ulf Hellberg, vd på Videvox som tagit över biografen Grand sedan augusti i år.

Annons

De nya ägarna vill bredda både utbud och publik genom olika typer av satsningar. En sådan är filmklubbsvisningar för filmfrälsta.

– Tanken är att köra varje film tre visningar, onsdag-torsdag och så onsdag nästkommande vecka, säger Ulf Hellberg. Därefter börjar en ny film på torsdagen, och så vidare.

Priset är något lägre än vanliga visningar och någon form av mängdrabatt för den återkommande publiken ska också utarbetas.

– Repertoaren ska överraska och vara kul och engagerande, menar Ulf Hellberg.

Mattias Rost är programsättare på Videvox. Hittills har han oktoberprogrammet klart.

– Vi börjar med något smalare filmer och det kan också hända att vi plockar in lite äldre rullar, som Chaplin, eller en klassiker av Almodovar, som annars bara går upp i större städer.

Programmet drar igång onsdagen den 5 oktober med Lena Einhorns Ninas resa som utspelar sig i ett getto i Warszawa under andra världkriget.

Den 12 oktober är det dags för filmen Sök, en relativt ny film som haft premiär under hösten. Här spelar Amanda Ooms huvudrollen mot bland andra Mikael Persbrandt och Lia Boysen. Filmen är regisserad av Maria von Heland.

Sist ut den här månaden, med premiär den 25 oktober, är Ljus i skymningen, sista delen i Aki Kaurismäkis trilogi om Finland som han påbörjade 1996 med Moln på drift och fortsatte med Mannen utan minne från 2002.

Louise Voll Ercolino

Annons

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons