Annons
Hans armbrott missades av lasarettets röntgenavdelning. I måndags, efter en månad i gips, skulle sjuårige Tristan Kolezars arm äntligen vara läkt. Då visade det sig att den läkt fel. Enligt ett besked till familjen beror det på ytterligare en miss i vården.
Trelleborg • Publicerad 28 oktober 2010
Tristan Kolezar bröt armen men blev felaktigt behandlad av sjukhuset.
Tristan Kolezar bröt armen men blev felaktigt behandlad av sjukhuset.Foto: 
Foto: 
Jesper Kolezar, Tristan Kolezars pappa.
Jesper Kolezar, Tristan Kolezars pappa.Foto: 
Tristan Kolezar bröt armen men blev felaktigt behandlad av sjukhuset
Tristan Kolezar bröt armen men blev felaktigt behandlad av sjukhusetFoto: 

Tristan Kolezars pappa Jesper Kolezar ser trött ut när han tar i hand. Han har drömt mardrömmar i natt säger han.

– Det är det här med narkosen och allt möjligt, säger han.

Annons

På torsdag är det troligen narkos och operation som väntar för hans sjuårige son. Den 15 september föll Tristan Kolezar illa från en klätterställning. Han fick en remiss till röntgenavdelningen i Trelleborg med en begäran att både underarm och handled skulle röntgas. Sköterskan tog beslutet att enbart röntga handleden och gav beskedet att det inte var någon skelettskada. En vecka senare insåg föräldrarna att allt inte stod rätt till. En ny vända till röntgenavdelningen visade att armen faktiskt var bruten, men inte vid handleden utan längre upp.

En avvikelserapport om misstag i vården skrevs. Tristan Kolezar gipsades och i måndags, fem veckor senare, togs gipset bort.

– Armen såg ut så här, säger Jesper Kolezar och tecknar en båge i luften längs med sin egen underarm.

På mottagningen fick mamma Jenny Kolezar beskedet att gipset skulle ha tagits bort efter några veckor. Då skulle armen ha röntgats igen, just för att förhindra en felläkning. Men någon kallelse fick aldrig familjen. Ett andra misstag av vården som sjuåringen på kort tid drabbas av.

– Kallelsen, hade på någon vänster, vilket inte hon (ortopedläkaren) visste hur, försvunnit. Så vi har inte fått kallelsen, säger Jenny Kolezar.

Trelleborgs Allehanda har varit i kontakt med verksamhetschefen för ortopedmottagningen i Trelleborg som bekräftar att en avvikelserapport ska skrivas, vilket innebär att händelsen ska utredas. Men vad rapporten kommer att innehålla är oklart. Ingemar Sernbo, chefsläkare vid Trelleborgs lasarett, vill inte kommentera ärendet utan att avvikelserapporten är klar. Det kan dröja några dagar.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons