Ny mätmetod ger bättre vattenvärden

Om Trelleborgs kommun hade tillämpat samma metod för att mäta kvalitén på badvatten som man gör i Danmark, Holland och Frankrike hade inget av proverna från i somras varit otjänligt. Tre av fyra prover hade varit tjänliga och endast ett av fyra prover hade fått anmärkning.
Trelleborg • Publicerad 7 oktober 2003

Den nya mätmetoden ska tillämpas enligt ett förslag till nytt direktiv från EU-kommissionen. Den största skillnaden är att enligt den nya metoden räknas inte det totala antalet koliforma bakterier. Dessa bakterier finns vitt spridda i naturen; många av dem återfinns också i tarmen hos människa. Vatten kan innehålla mycket koliforma bakterier utan att det innebär några hygieniska risker för badande, till exempel på grund av det finns mycket alger i vattnet. Det är totalantalet koliforma bakterier som ger flest anmärkningar och otjänliga provsvar i Trelleborgs kommun. Om den faktorn räknas med blir bilden av badvattnet i kommunen i somras betydligt sämre, med endast 39 procent tjänliga prover, 45 procent prover med anmärkning och 16 procent otjänliga prover. Vid provtagningarna mäts också antalet E.coli-bakterier och enterokocker, som båda förekommer i mag-tarmkanalen hos människan. De är inte hälsofarliga i sig själva, men ger en signal om att vattnet kan vara påverkat av avloppsvatten eller gödsel och därför kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier eller virus. Enligt den mätmetod som tillämpas i Sverige i dag måste alla tre faktorerna, både totalantalet och antalet E.coli-bakterier samt enterokocker vara lägre än Naturvårdsverkets riktvärde för att beteckningen ska bli tjänlig. Otjänligt blir provet om någon faktor ligger över högsta tillåtna värde. Vid värden däremellan får provet beteckningen tjänligt med anmärkning. Även om EU-kommissionens nya mätmetod börjar tillämpas även i Sverige tänker miljönämnden inte sänka farten i arbetet med att göra alla enskilda avlopp i kommunen miljövänliga. - Vårt mål är att alla avlopp ska vara godkända om tio år, säger Sten Björk (s), ordförande i miljönämnden. Det är ett prioriterat område för oss. Vid sitt senaste sammanträde beslöt miljönämnden också att hota tre fastighetsägare med vite på 50 000 kronor vardera om de inte bygger om sina avlopp till godkänd standard.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.