Annons

Ny lag ska ge bättre brandskydd

Sedan årsskiftet gäller en ny lag, Lagen om skydd och det nya är att ansvaret för brandskyddsarbetet läggs på den enskilde, antingen det är en fastighetsägare, ett företag eller en enstaka person.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2004
Monica Carlsson från BP Chemicals informeras. BILD: CLAES NYBERG
Monica Carlsson från BP Chemicals informeras. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Monica Carlsson från BP Chemicals var en av de många som samlats till brandstationen för information om den nya lagen mot olyckor som lägger ett större ansvar på företagen. BILD: CLAES NYBERG Lagen är en ramlag och har stora likheter med arbetsmiljölagen där också det enskilda företaget har ansvaret och myndigheten, i detta fallet räddningstjänsten, bara ska sköta tillsynen. Beslut om lagen togs av riksdagen den 12 november i fjor och den började gälla vid årsskiftet. - Detta är nytt för oss också, säger brandinspektör Ingemar Svensson. Vissa av de allmänna råden är inte klara än. Räddningstjänsten har ansvaret för rådgivning och information, men företagen och verksamheterna sköter själva brandskyddet. Dessutom kontrollerar företag och verksamheter själva sitt brandskydd. Räddningstjänstens gör tillsyn så att det hela fungerar. Ägare till visa byggnader och verksamheter ska också lämna in en skriftlig redogörelse för hur brandskyddet är organiserat och genomförs. - Av de 450 brandsyneobjekten i våra tre kommuner så blir det 70 - 80 procent som ska lämna in redogörelse, säger Ingemar Svensson. Tanken är att den nya lagen ska leda till en jämnare och högre skyddsnivå, att ansvariga tänker mer på brandskyddet i verksamheten och att det finns ett tydligare ansvar. Under detta året försvinner brandsynen och ersätts efter hand under 2004 av tillsynen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons