Annons

Ny kyrkogårdsmur tar form i Maglarp

Med vackert rött danskt tegel återskapas nu den rivna muren vid Maglarps gamla kyrka.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2005

Kyrkogårdens norra mur hade länge varit sprucken och fallfärdig innan den revs. Sedan ett par veckor tillbaka muras nu en helt ny mur, med den gamla 1800-talsmuren som förlaga.

Att murarna Anders Ångman och Patrik Månsson håller ett öga på detaljerna syns inte bara på mönstermurningen, gjord i massivt så kallat kryssförband. De monterar även in de ögleformade bultar som folk förr i världen använde till att binda fast hästar, trots att rätt få kyrkobesökare nuförtiden anländer på hästryggen.

Annons

– Det är ett skoj och rätt annorlunda jobb, tycker Patrik Månsson.

– Vi håller på mycket med kyrkor, men det brukar mest handla om omputsning av fasaden. Det är sällan vi får göra murar, berättar kollegan Anders Ångman.

När den närmare 35 meter långa muren blivit klar ska man också förse den med takpannor och nya grindstolpar vid ingången till kyrkogården.

Murarbetena väcker mycket förtjusning bland Maglarpsborna, berättar Anders och Patrik.

– Vissa går förbi här nästan varje dag och tittar. Roligt att folk är så engagerade! Och det är väl ett lyft för byn att få den här gamla muren fixad, säger Patrik Månsson.

Senast i slutet av september ska den nya muren vara helt klar.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons