Annons

Ny kritik mot psykiatrivård efter självmord

En patient som vårdats vid psykiatrin i Trelleborg begick i juni självmord på avdelningen. Nu kritiseras dokumentationsrutinerna efter att Socialstyrelsen upptäckt att inga vårdanteckningar förts.
Trelleborg • Publicerad 2 november 2010

Patienten uppsökte den psykiatriska akutmottagningen med självmordstankar. Patienten blev inlagd, men skrevs efter eget önskemål ut efter bara en vecka.

En kort tid efter utskrivningen kom patienten dock tillbaka till mottagningen och blev inlagd igen för samma problematik. Patientens medicin justerades och permissioner infördes, men efter bara en kort tid tog patienten sitt liv på avdelningen.

Annons

Under Socialstyrelsens utredning upptäcktes det att varken bedömningen av patientens självmordsrisk eller någon information om permissionerna fanns att tillgå i journalerna. Detta trots att det enligt Socialstyrelsen funnits flera tecken som tytt på att patienten fanns i riskzonen för att ta sitt liv.

Chefsläkaren för Trelleborgs psykiatrivård, Åsa Westrin, säger om anmälan:

– Det är bra att våra rutiner ses över kontinuerligt, och det är väldigt viktigt att vi har bra rutiner för dokumentation. Så vi kommer ha fortsatta samtal med verksamhetscheferna om hur vi ska se över det här.

Flera gånger tidigare i år har Trelleborgs psykiatrivård fått kritik för brister i rutinerna. Bland annat efter att en patient hade begått självmord då den varit tvungen att vänta en vecka på en akuttid.

– Det är verksamhetschefernas jobb att implementera de åtgärder vi lägger fram. Men självklart är det viktigt att vi följer upp ordentligt och ser så att åtgärderna verkligen följs, säger Åsa Westrin.

Anna Thulin
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons