Ny kalandermaskin för 25 miljoner invigd

Nu har en ny kalandermaskin på Gummifabriken i Trelleborg invigts. Det är Trelleborg AB:s affärsområde Engineered systems som gör satsningen på den nya maskinen, som ett hundratal tekniker varit med om att installera, ett arbete som tagit åtta månader.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Bildtext: Peter Nilsson, chef för affärsområdet Engineered systems Trelleborg AB invigde i går den nya kalandermaskinen på Gummifabriken. Till vänster Thomas Ahlström, produktionschef på Technical composites som maskinen tillhör. BILD: TOMAS NYBERG - Det handlar om en investering på 20 till 25 miljoner kronor, säger Peter Nilsson, chef för Engineered systems. Det här är den bästa maskinen man kan hitta på marknaden. Peter Nilsson påpekar att det handlar om en framåtsträvande investering och inte en som görs bara för att behålla kapaciteten. - Med den här maskinen kan vi göra saker som vi inte klarat innan, säger han. Vi kan göra nya affärer med produkterna från den här kalandern. Maskinen kan tillverka gummibelagda vävar och tunna folier med precision ner till tusendelar av en millimeter. - Mest handlar det om att tillverka komponenter till andra produkter. Bland annat kan det handla om tätningar i medicinsk utrustning, säger Peter Nilsson. Den nya maskinen klarar av alla sorters arbeten och kan ställas in på alla möjliga sätta för att tillverka exakta produkter. - Man kan få fram exakt det man vill ha, med den bästa precisionen i världen, säger Peter Nilsson. En stor del av tillverkningen blir shims, eller brickor, till Trelleborg Rubore i Kalmar. Den nya kalandermaskinen tillhör Technical Composite, som är en division inom Engineeered systems Trelleborg AB. En kalander är en maskin med valsar som bearbetar materialet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.