Annons

Ny grupp ska ge stöd åt narkomaners anhöriga

Sedan några veckor tillbaka finns en organisation för anhöriga till narkomaner i Trelleborg. Kvinnan bakom initiativet har en son som missbrukar heroin och hon har länge saknat en anhörigorganisation i stan.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2008

- Jag har själv fått hjälp via Al-anon som egentligen vänder sig till anhöriga till alkoholister, säger hon.

Namnet på organisationen hon startat är Nar-anon. Både Nar-anon och Al-anon är organisationer som finns över hela världen. Men fram tills nu har det alltså inte funnits någon Nar-anon i Trelleborg.

Annons

Ännu är det inte många som känner till den nya hjälpen för anhöriga. Men initiativtagerskan är säker på att det finns många anhöriga i och runt kommunen.

- Problemet med narkotika är så stort så du anar inte. Många tycker att det är pinsamt och skäms, men det är inget att skämmas för. Hon menar att det handlar om att inse att missbruket är en sjukdom och något man måste få behandling för. Inte bara narkomanen lider av sjukdom utan också alla runt omkring.

Nar-anon är till för den anhöriga och verksamheten syftar till att lära den anhöriga ändra sitt beteende och sätta sig själv först.

- Oavsett om narkomanen fått behandling eller inte måste den anhöriga släppa sitt kontrollbehov. Hon poängterar att alla är välkomna till verksamheten som bygger på frivilliga deltagarbidrag på 20 kronor per möte.

- Jag vet vilken mardröm det är att leva med en narkoman. Det spelar ingen roll om missbrukaren medgett sina problem, fått behandling eller är aktiv välkomnar jag alla anhöriga.

Verksamheten består av möten där deltagarna får berätta sina egna historier. Man kan bli hjälpt genom att höra andra som tagit sig igenom problemen eller hjälpa de som är mitt uppe i det.

- Jag tyckte att det var så skönt första gången jag kom till Al-anon och insåg att jag var normal, att andra hade det precis som jag, säger hon och hoppas nu kunna hjälpa andra att känna samma sak.

Fotnot:Nar-anon Trelleborg träffas varje tisdag klockan 19-20 i Frälsningsarméns lokaler på Hantverkaregatan 16. Första tisdagen varje månad är det öppet möte.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons