Ny fritidsgård kan hamna i Skegrie

Redan i höst kan Skegries unga få en fritidsgård. När barnen på Smultrongårdens förskola flyttar till den nybyggda förskolan i byn kan ungdomarna flytta in. Men ännu finns många frågetecken kvar.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2011

Efter ett beslut i fritidsnämnden i höstas har fastighets- och fritidsförvaltningen letat efter möjliga placeringar av en ny fritidsgård. Nu lutar det åt att det blir i Skegrie den nya verksamheten ska startas.

– Vi har ju först och främst tittat på våra egna lokaler, men i Skegrie har vi sett en eventuell lösning med en lokal som vi idag hyr för förskoleverksamhet, säger Gertie Lindberg på fastighetsförvaltningen.

Det är förskoleavdelningen Smultrongården på Solängen som skulle kunna göras om till en fritidsgård. Senast i sommar ska den nuvarande verksamheten flytta till nybyggda Slättens förskola.

– Vi har sagt upp kontraktet, det går ut den 31 december 2011, men vi har varit i kontakt med hyresvärden och han har inte någon ny hyresgäst på gång, säger Gertie Lindberg.

Enligt henne finns ingen möjlighet att hysa en fritidsgård i en kommunägd lokal.

– Med den tillväxt som är i Skegrie har vi helt enkelt inte några egna lokaler där. Det är i princip bara skolan.

Ungdomsenhetens chef Peter Bernehov och fritidschefen Kenth Sjövall tittade på den cirka 150 kvadratmeter stora lokalen i fredags.

– Den skulle mycket väl kunna fungera som fritidsgård. Nu ska Peter Bernehov räkna på det och göra en budget. I mars måste vi ta upp ärendet i fritidsnämnden, säger Kenth Sjövall.

Därefter måste beslutet tas även i kommunfullmäktige. Saken är alltså långt ifrån klar.

– Men det vore trevligt om intentionerna skulle hålla hela vägen. I bästa fall skulle vi kunna ha en ny fritidsgård i höst, säger Gertie Lindberg.

Hon säger att förslaget i Skegrie är det mest konkreta hittills.

I höstas fanns det även tankar på att placera en ny fritidsgård på Västervång eller Stavstensudde, men nu är det alltså Skegrie som är mest aktuellt.

– Peter Bernehov bedömer Skegrie som ett mer intressant område än Stavstensudde. Det är mer ungdomar där, säger Kenth Sjövall.

I samband med översynen av fritidsgårdarna har också renoveringsbehovet på Backafall framförts. En lösning skulle kunna vara att flytta verksamheten till Köpingeskolan.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.