Ny förskola kan starta på Algatan

En ny privat förskola är på väg att starta på Algatan. I april är tanken att cirka 30 barn fördelade på två avdelningar ska börja förskolan i Polyfotos gamla lokaler.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2014
Foto: 

Förskolan är en sen julklapp för bildningsnämnden som letar med ljus och lykta efter förskoleplatser i centrum.

– Vi tycker det är jättebra, vi börjar få kö i centrala Trelleborg igen, säger Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden.

På sammanträdet i onsdags godkände nämnden ansökan från förskolan som ska drivas med Montessoripedagogik av tre förskollärare.

– Det blir ett bra komplement till vår verksamhet, och ger föräldrarna större möjlighet att välja, säger Lars Mikkelä.

Förskollärarna vill inte figurera med sina namn i tidningen av hänsyn till sina nuvarande arbetsgivare och med tanke på att alla tillstånd inte är klara än. En av dem säger till TA att man sökt bygglov men ännu inte fått besked. Så snart bygglovet är klart ska lokalerna anpassas för förskoleverksamhet.

– Vi vill skapa en liten och trygg förskola med lugnt tempo, säger förskolläraren.

I dagsläget står cirka 50 barn i kö till förskoleplats i Trelleborgs tätort. Framöver riskerar kön att bli längre och kommunen har under lång tid letat efter fler platser, framförallt i centrum. I veckan skrev TA att planerna på att bygga om Gertrudsgården med 80 nya platser lagts i malpåse efter att länsstyrelsen hotat stoppa projektet.

Problemet är närheten till Trelleborg AB, och länsstyrelsen tycker att en ombyggnad av förskolan är olämplig så länge företaget har tillstånd till omfattande produktion. Ett tillstånd som vida överskrider det som företaget faktiskt producerar.

Lars Mikkelä tror dock inte att loppet är kört vad gäller Gertrudsgården.

– Jag har pratat med Trelleborg AB och de ska söka nytt tillstånd. Under tiden är de villiga att samarbeta med våra tjänstemän för att vi ska kunna komma vidare, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.