Annons

Ny fjärrvärme får känslorna att koka

Handlare och bilister på Algatan börjar tröttna på fjärrvärmeutbyggnaden i Trelleborg. Trafik stoppas upp och kunder undviker gatan. Ändå återstår sju veckor.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2007
Mikael Nilsson på Core Store är rädd att han har förlorat kunder på grund av fjärrvärmeutbyggnaden på gatan.
Mikael Nilsson på Core Store är rädd att han har förlorat kunder på grund av fjärrvärmeutbyggnaden på gatan.Foto: 
Daniel Tullberg kör ut paket åt posten. Han gillar inte att blockera vägen, men ibland är det svårt att undvika.
Daniel Tullberg kör ut paket åt posten. Han gillar inte att blockera vägen, men ibland är det svårt att undvika.Foto: 
Algatan har sedan årsskiftet varit uppstyckad som en patient på ett operationbord. Kirurgen är Trelleborgs Fjärrvärme AB och har lovat att sy ihop gatan igen senast den 19 april. Bild: Tomas Nyberg
Algatan har sedan årsskiftet varit uppstyckad som en patient på ett operationbord. Kirurgen är Trelleborgs Fjärrvärme AB och har lovat att sy ihop gatan igen senast den 19 april. Bild: Tomas NybergFoto: 

– För två veckor sedan var jag tvungen att parkera i korsningen Valldammsgatan och Algatan. Mitt på dagen. Det var inte så populärt. Då var jag tvungen att gå med paketen i stället för att köra fram till varje ställe. Arbetet gick betydligt långsammare, säger Daniel Tullberg.

Han är brevbärare och kör ut paket på Algatan. Han är rejält trött på gatuarbetet som pågått i många veckor nu. Och det är han inte ensam om. Handlare på Algatan har inte mycket tålamod kvar när det gäller kommunens fjärrvärmeutbyggnad.

Annons

– Vi är övertygade om att vi har förlorat kunder på grund av detta. Jag tror att folk drar sig för att åka ner på stan. Man vet ju inte hur man ska köra, säger Lars Olsson på Söderslätts bok och papper.

Från butiken har personalen utsikt över kaoset som stundtals råder på Algatan. Det händer att bilar som kommer in från Valldammsgatan inte kommer vidare vid Flockergatan eftersom en lastbil blockerar gatan. Då tvingas de vända och köra tillbaka mot enkelriktat. Ibland backar bilister hela vägen tillbaka på Valldammsgatan. Rakt över gatan ligger dataspelsbutiken Core Store där butiksägare Mikael Nilsson också är irriterad över bygget.

– Jag har försökt påpeka för kommunen att alla lösa gatustenar som ligger här är en fara. En person på fel humör en sen kväll och vad som helst kan hända, säger han.

Trettio meter längre bort går pensionärerna Daga Törnkvist och Tore Nyberg försiktigt på plankorna över gropen på den norra sidan av Algatan.

– Vi bor där uppe, säger Daga Törnkvist och pekar upp mot sitt fönster. Visst är det lite besvärligt att röra sig här.

Andra handlare på gatan har mer tålamod.

– Det var ju värre förut innan övergångarna byggdes. Då var kunderna tvingade att gå en lång omväg för att komma in till oss. Men jag tror inte vi har förlorat några kunder. De som vill in kommer hit ändå, säger Jarl Svensson på Signum.

På Studio M&C håller man med.

– Det är inte så farligt. Och så är det ju något som måste göras, säger Martina Svensson. På Trelleborgs Fjärrvärme AB kan man intyga att Martina Svensson har rätt. Att göra hela jobbet på en gång sparar så mycket tid att framkomligheten helt enkelt har fått stryka på foten.

– Vi håller tidsplanen. Om några veckor fyller vi igen groparna och då blir det betydligt lättar att ta sig fram, säger vd Per-Olof Nilsson.

Annons

Det mesta av grävarbetet är klart. Nu återstår en mängd moment som alla tar tid men låter mindre och tar mindre plats. Som isolering, provtryckning och svetsning.

– Vi har lagt mycket fokus på Valldammsgatan den sista tiden. Där blev vi cirka två veckor försenade eftersom det var en mängd andra ledningar i marken vi var tvingade att se över samtidigt. Men nu ligger vi bättre till, säger Per-Olof Nilsson.

Senast den 19 april beräknas hela jobbet vara klart.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons