Annons

Ny E6 har högsta prioritet

Ombyggnaden av E6 till fyrfältsväg mellan Trelleborg och Vellinge har högsta prioritet i Vägverkets nya nationella vägplan, som presenterades på torsdagen.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2003

Vägen får kosta 310 miljoner kronor och byggstarten beräknas till 2004-2005. - E6 till Trelleborg är olycksdrabbad och har mycket tung trafik. Vägverket, Region Skåne, kommunerna och näringslivet är alla överens om att vägen ska byggas om snarast, säger Vägverkets regionchef i Skåne Susanne Lindh. Hon räknar med att E6 kan öppna sent 2007 om byggstarten sker enligt planerna. Men innan det är dags att sätta spaden i marken ska regeringen presentera sin tillåtelseprövning, som miljödepartementet arbetar med sedan i juli förra året. I denna vägs bland annat miljöhänsyn, bullerstörningar, påverkan på jordbruket, farliga transporter och samhällsnytta in. Det finns två förslag på hur en fyrfilig E6 mellan Trelleborg och Vellinge ska se ut. Vägverket vill ha den befintliga sträckningen, med en del uträtningar och breddningar. Medan Naturvårdsverket förespråkar det andra alternativet, med en västlig sträckning. Ungefär åtta procent av den nya vägplanens 39 miljarder hamnar i Skåne. Redan nu är ombyggnaden av E4 vid Örkelljunga påbörjad. Förbättringarna av E65 vid Svedala/Börringe och flera etapper av E22 ligger däremot senare i Vägverkets planering.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons