Ny båt till Sjöräddningen

Sjöräddningssällskapet i Trelleborg har fått en ny räddningsbåt. 15 meter långa Rescue Elsa Johansson från Sölvesborg ska ligga i Trelleborg och ersätter Lovisa Åstrand som går till Hörvik i Blekinge.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2008
Håkan Christiansson är nöjd med den nya större räddningsbåten Elsa Johansson. Bild: Matso Pamucina
Håkan Christiansson är nöjd med den nya större räddningsbåten Elsa Johansson. Bild: Matso PamucinaFoto: 

- Man tyckte att det behövdes en större båt här i Trelleborg, säger Håkan Christiansson, uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet i Trelleborg.

En del av besättningen har redan varit ute med den nya båten på en övning vid Bornholm.

- Vi övade med ryska, tyska och danska båtar och vår båt var den som kunde ta flest inne i båten, 20 personer, säger Håkan Christiansson.

Han berättar att det årligen passerar cirka 65 000 handelsfartyg i öst-västlig riktning förbi Trelleborg.

- Dessutom har vi färjorna som går nord-sydligt, säger han.

Ett problem är att det finns utrymme för en Rescuerunner längst bak, men den som hörde till båten var skänkt specifikt till räddningsstationen i Sölvesborg och måste vara kvar där. En Rescuerunner är en sorts större sjöskoter och kostar cirka 330 000 kronor.

- Vi skulle behöva en sådan snabbt, säger Håkan Christiansson. Vi funderar på att starta en insamling. Sjöräddningssällskapets verksamhet bygger helt på ideella insatser.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.