Annons

Ny avdelning ska ge bättre strokevård

Nu är lasarettets senaste satsning, avdelning 9, invigd. Och trots tuffa ekonomiska förutsättningar framöver hoppas lasarettsledningen på fler invigningar framöver.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2011
Magnus Heiman, sjukhuschef, och Ann Svensson, enhetschef på avdelning 9, ser flera utvecklingsmöjligheter för verksamheten på den nyinvigda avdelningen.Foto: 

Vägen från lasarettets foajé till avdelning 9 kantas invigningsdagen till ära av information om stroke och den vård som strokepatienter behöver. På avdelningen som har 16 vårdplatser jobbar närmare 30 medarbetare i olika vårdteam som anpassas efter patienternas behov. Teamen är tvärvetenskapliga och kan bestå av till exempel läkare, sjuksköterska, undersköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, logoped och kurator.

Avdelningen har placerats så att den ligger nära lasarettets dagrehabilitering. Målet är att kunna ta hand om patienten i sjukdomens alla skeden.

Annons

-Det är det som är den stora vinsten med att avdelningen ligger här. Förhoppningsvis kan vi äga hela vårdkedjan från det akuta omhändertagandet till rehabilitering, säger Towa Jexmark, verksamhetsområdeschef på lasarettet Trelleborg.

Enligt sjukhuschefen Magnus Heiman landade strokevården i Trelleborg tidigare inte bland de bästa i Skåne. Men det kan det bli ändring på nu.

- Vi har bedrivit en bra vård innan det blir ännu mer fokus nu. Man blir väldigt duktig på något som man gör väldigt mycket, säger Magnus Heiman.

De senaste årtiondena har nyheter om lasarettet oftast handlat om avdelningar som stängts. Men så är det inte idag. Satsningen på en strokeavdelning har flera positiva effekter.

- Det blir en positiv stämning och en positiv bild av lasarettet. Och det diskuteras även ökade öppettider på akuten och fler vårdplatser, säger Towa Jexmark.

Ann Svensson är sedan i slutet av augusti enhetschef på avdelning 9. Hon vill vidareutveckla verksamheten.

- Just nu bedriver vi strokevård och neurologisk vård. Målet är att höja ribban successivt, säger Ann Svensson.

Det kan innebära att man även tar över moment som idag görs på övervakningsavdelningen och att man bygger ut med specialistrehabilitering.

Maria Sällberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons