Annons

Ny arena inget krav för ny tågstation

"En arena behöver en station mer än stationen behöver en arena." Det säger kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård (M), som menar att en ny pågatågsstation på norr kan byggas även utan en fotbollsarena.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2012
Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall

För en tid sedan presenterades planerna på att bygga om Vångavallen istället för att satsa på en ny arena i anslutning till en pågatågsstation på norr i Trelleborg. Det är en politiskt enig kommunstyrelse som nu går vidare med planeringen för att bygga om Vångavallen.

Men det innebär inte att planerna på en andra pågatågsstation förutom Centralstationen i Trelleborg skrinlagts.

Annons

– Inte alls, menar Ulf Bingsgård. Tåget är inte kört för en andra station. Istället kan det vara så att det blir lättare att planera för handel och bostäder kring stationen om man inte har en fotbollsarena att ta hänsyn till.

Att få till en ny station på norr i samband med att pågatågen planeras börja gå till Trelleborg 2015 är uteslutet. Där har planeringen av utbyggnaden kommit alltför långt.

– Däremot ska det gå bra att bygga en ny station i efterhand, säger Ulf Bingsgård. Enligt vad vi fått veta kan man bygga stationen medan trafiken rullar vidare på spåret.

Om det blir ytterligare en station och var den i så fall ska ligga är en av de saker som ska diskuteras i den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg som ska tas fram.

– Vi har även fått klartecken att det går att lägga till ytterligare en station i Trelleborg utan att tidtabellen förrycks alltför mycket. Det handlar om ungefär en och en halv minut, säger Ulf Bingsgård.

Samtidigt kommer besked från Trafikverket att den befarade fördyringen av utbyggnaden av Trelleborgsbanan kanske inte blir verklighet.

Det var höga vattennivåer vid Västra Ingelstad som gjorde att man fruktade att utbyggnaden skulle bli närmare 70 miljoner kronor dyrare än beräknat. Pengar som bland annat Trelleborgs kommun skulle få vara med och betala. Nu visar det sig dock att problemen sannolikt inte är så stora som man tidigare trott.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons