Annons

Ny anläggning kan stå klar i sommar

Nu har Trelleborgs kommun påbörjat upphandlingen för en biogasanläggning. Alger ska bli gas när ett nytt kretslopp skapas.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2011

Varje sommar samlas tonvis av illaluktande tång längs med kommunens stränder. Tången förs normalt ihop i stora högar under badsäsongen och släpps sedan ut i havet när de stora höststormarna anländer. Men nu vill kommunen undersöka om de istället kan göra biogas av de fintrådiga alger som gömmer sig i blåtången.

– Projektet kommer att löpa under ett år. Sedan kommer vi att utvärdera resultaten och se om det är något som kommunen kan satsa på också i framtiden, säger Linda Wolski på miljöförvaltningen.

Annons

De stora mängderna tång är inte bara till besvär för kommunens badgäster utan också ett stort miljöproblem. Tången är ett resultat av övergödningen i Östersjön och bidrar till växthuseffekten genom att den släpper ut mängder av metangaser när den börjar ruttna.

– Det finns många miljöfördelar med projektet. Man får bort många onödiga näringsämnen från Östersjön samtidigt som man tar till vara på metangasen som annars hade läckt ut i atmosfären, säger Linda Wolski.

Upphandlingen är påbörjad för att bygga en pilotanläggning någonstans i kommunen. Det har tidigare varit tal om både reningsverket i Smygehamn och att bygga den i anslutning till Eon:s stora biogasanläggning i Jordberga. Men var i kommunen anläggningen hamnar är i dagsläget oklart.

– Eon:s stora biogasprojekt är försenat och om vår pilotanläggning hamnar i Smygehamn eller någon annan stans beror på den entreprenör som får offerten.

Förhoppningen är att anläggningen ska komma igång till algsäsongen som börjar i juni. Men om det blir så är fortfarande osäkert.

– Vi måste vara flexibla efter vad entreprenören kan leverera. Det gäller att de har rätt teknik som kan få bort de giftiga ämnen som tången innehåller. Om någon kan presentera en lösning till sommaren är osäkert.

Anläggningen kommer att byggas inom ramen för ett EU–finansierat svensk-polskt projekt (WAB), vars syfte är att minska övergödningen i regionen.

Martin Strandberg
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons