GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Falkenby: Nutidshistoria i 146 år – i morgon kommer nya berättelser

Benny Hult, Helena Kindh och Ali Lou. Tre personer som alla har gjort en resa som skildrats i Trelleborgs Allehanda.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 8 oktober 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby.
Martin Falkenby.Foto: Tomas Nyberg

I tisdags fyllde din lokaltidning 146 år. Den 4 oktober 1976 kom första numret av Trelleborgs Allehanda ut. Adolph Sandberg, blott 26 år, var tidningens första ansvarige utgivare och grundade tidningen tillsammans med den 15 år äldre Carl Herman Jönsson.

Sedan dess har oräkneliga spaltmeter gått åt för att skildra samtiden, olika människors liv och drömmar.

Den som laddat ner e-tidningsappen (den är tillgänglig för alla som har komplettabonnemang eller digital plus) har möjlighet till en trevlig nostalgitripp. Tyvärr sträcker sig inte vårt digitala arkiv så långt som till 1876, men en tidsresa 1, 5, 10 eller 15 år tillbaka ger mycket.

Jag gjorde en sådan resa i veckan genom att gå in i e-tidningsappen, scrolla ner till avsnittet ”Det hände då” och läste vad vi skrev för tio år sedan. Rubriken på förstasidan löd ”Benny har allt att vinna”.

Artikeln handlade om kranföraren Benny Hult från Minnesberg vars röst tagit honom till final i tv-programmet X Factor. I artikeln inför finalen konstaterade han ”Folk pillar och drar i en hela tiden, jag får prova coola kläder och öva med en vocal coach, samtidigt som någon sminkar mina ögonbryn.”

TA 2012-10-05
TA 2012-10-05Foto: Trelleborgs Allehanda

Två andra nyheter på vår förstasida från 5 oktober 2012 fångade mitt intresse: Helena Kindh utses till ny rektor i Anderslöv och Ali Lou berättar om sina tankar hur han som tränare ska göra Trelleborg Basket till ett lag för eliten.

Varje sådan tidsresa ger perspektiv och visar samtidigt vad tidningar alltid gjort: att berätta människors historier, tankar, drömmar. Det ger även en ögonblicksbild, ett här och nu som inte samlas på samma sätt någon annanstans.

I måndags fick jag ett samtal från en man i Småland. Han berättade att han håller på att skriva en bok och undrade om han fick publicera utdrag från en artikel vi publicerat på 1970-talet om lastbilstransporter till Mellanöstern. Den pusselbiten var viktig för att den historia han ville berätta skulle bli komplett.

Men det finns även de som inte längre vill vara med i tidningen. Nyligen fick jag frågan om vi kunde ta bort en artikel från vår sajt. Personen ifråga menade bland annat att det som skrevs då, för cirka 15 år sedan, inte var giltigt längre då den jobbutbildningen som artikeln delvis tog upp inte längre finns kvar.

Jag svarade att en tidningsartikel är ett tidsdokument. Det som skildras är människors liv och resonemang vid den aktuella tiden. Tack vare tidningar kan vi läsa gamla artiklar om hur ålfiskare i Skåre levde, verkade och tänkte. Nu finns det inga ålfiskare kvar. Ska vi då radera dessa skildringar? Jag konstaterade att vederbörande artikel är en liten pusselbit i vår gemensamma historia. Den kan ha betydelse för framtida generationer för att bättre förstå den här generationens levnad och beslut.

Den här veckan har du bland annat kunnat läsa om 19-åriga Frida Johanssons tankar inför äventyret med Disney on Ice, om en bokcirkel som delar med sig av vad läsning och diskussioner ger för mervärde och om FC Trelleborg – stadens näst största fotbollsförening och sprunget ur klassiska BK Ymor och Stavstens IF – som tagit steget upp i division tre.

Tre berättelser om samtiden, men även om framtiden och i viss mån historia. I morgon kommer nya berättelser via din lokala tidning.

Aktuellt

Veckans

Uppdatering

Benny Hult, som slutade tvåa i finalen i X Factor 2012, bor numera i Svedala och arbetar alltjämt som kranförare. En slagning i mediaarkivet visar att han senast var omnämnd i samband med soulkonsert i Landskrona 2020.

Helena Kindh gick efter jobbet som rektor i Anderslöv till Ystad kommun och är numera utbildningschef i Malmö stad.

Ali Lou är alltjämt coach för Trelleborg Pirates och under hans tid har laget tagit klivet från division två till superettan.

Tävling

På vår 146-årsdag åt vi TA-anställda en bättre måltid på ett lokalt gille. Inför anordnades en trevlig tävling. Var och en fick uppdraget att skicka in bild på en pryl i hemmet och därtill svara på frågorna vilken känd person (död, levande eller fiktiv) man skulle vilja äta middag med och vilket tv-program man alltid velat vara med i. Under minglet inför middagen skulle vi gissa vem som valt vad. Ett mycket uppskattat inslag som ledde till mycket diskussioner under middagen och dagarna därpå.

Citat

”Vi kan inte bara äta Daim och Plopp, vi behöver lite råkost också.”

Jonas Karlsson, grundare av Trelleborgs församlings bokcirkel, om läsning som upplevelse.