Annons

Nu vill Lurika kunna pusta ut i Anderslöv

Anderslövs församling har fått en ny komminister. Lurika Edén, som närmast kommer från Kiviks församling, ser fram emot att kunna jobba långsiktigt.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2005
Lurika Edén – komminister i Anderslöv. Bild: Claes Nyberg
Lurika Edén – komminister i Anderslöv. Bild: Claes NybergFoto: 

Från Östervåla, norr om Uppsala, via Lund och Kivik har nu Lurika Edén landat i Anderslöv. Eller snarare i går.

Hon är Anderslövs församlings nya komminister och har precis börjat hitta i korridorerna på pastorsexpeditionen när Allehanda kommer och hälsar på henne. Extra förvirrande blir det för henne eftersom hennes tjänst kommer att vara 25 procent i Alstads församling.

Annons

– Totalt blir det åtta kyrkor att hålla reda på, skrattar hon och försöker rada upp dem för sig själv.

Lurika Edén tror att det kommer att ta lång tid innan hon kommer in i arbetet. I Kivik kände hos sig helt hemma efter ett år – och då var det dags att flytta!

– Jag gjorde min pastorsadjunktsår i Kivik. Nu ser jag fram emot att jobbar mer långsiktigt. Det tar ett år att känna sig helt inarbetad på ett ställe och att bygga upp relationer, menar hon.

I Kivik lärde hon sig framförallt att viga. Kyrkorna i församling är väldigt populära att gifta sig i.

– Ja, det är en gudstjänst som jag känner till väl nu. Många sommargäster tycker om att gifta sig där, säger hon. Men pingst och midsommar är inte lika vanliga vigselhelger längre, enligt Lurika Edén. I stället är det sensommaren som gäller nu,

– Många vill väl vara mer säkra på att få varmt väder på sitt bröllop, säger hon.

I Anderslöv kommer hon att arbeta mycket med samtal, hembesök och sorgegrupper. Detta passar henne bra.

– Det är en spännande verksamhet. Sorgegrupperna vet jag inte hur jag kommer att lägga upp än. Man kan tala utifrån dikter eller ordna någon form av aktivitet som till exempel stickning. Det viktiga är att man inte är för många. Max sju personer tror jag. På det sättet kan alla känna sig synliga, säger hon. Lurika Edén har länge vetat att hon vill jobba inom kyrkan. Ända sedan hon konfirmerades har detta val känts självklart. Men att det var präst som hon skulle bli var inte lika säkert.

Först ville hon utbilda sig till församlingspedagog. Men så kom det sig att hon fortsatte och läste till präst. Studerade gjorde hon i Lund.

Men just nu bor hon i Köpenhamn.

Annons

– Min fästman är dansk och bor där. Men nu letar vi efter en bostad i Anderslöv. Det är så vackert här. Och det passar bra eftersom det går att pendla till Köpenhamn härifrån, säger hon. Problemet med att fler och fler lämnar Svenska kyrkan finns även i Anderslöv. Varje år väljer några få att gå ur församlingen. Hur man bäst stoppar den negativa trenden har Lurika Edén dock inga svar på.

– Det är viktigt att informera om vad ett utträde verkligen innebär. Men sedan är det upp till varje människa att själv välja, menar hon.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons