Annons

Nu trycker Jordberga på gasen

Med sin beräknade produktion om 110 gigawatt gas om året är Jordbergas splitternya biogasanläggning Sveriges största. På söndagen strömmade folk till för att bese anläggningen, vars projektering pågått i sex år.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2014
Under inkörningen har "facklan", alltså förbränningstornet, använts flitigt för överflödig gas.
Under inkörningen har "facklan", alltså förbränningstornet, använts flitigt för överflödig gas.Foto: Foto: Sara Johari

Otto von Arnold på Jordberga gods hade anledning att vara skinande glad när han hälsade besökarna välkomna till söndagens familjefest, där även krafter inom skånsk mat och naturvård tagit chansen att synas.

- Det känns väldigt kul, sa Otto von Arnold. Efter sex års jobb, där det ett tag såg åt att inte bli något, producerar vi nu gas till trelleborgarna.

Annons

Lågfart

Anläggningen startade i somras, men går än så länge på lågfart med bara två linjer färdiga av planerade tre. När systemet går för fullt ska det pumpa ut över 2 000 kubikmeter biogas i timmen till hushåll och tankställen. På ett år motsvarar det effekten hos elva miljoner liter bensin, enligt Otto von Arnold.

Många tog chansen att gå guidade turer på biogasanläggningen. En svag, sötaktig doft står runt betongplattorna där man samlar lokalt producerad "grönmassa" av spannmål, majs eller sockerbetor.

Formellt invigs anläggningen under måndag 9 september, under en branschinriktad dag på Jordberga.

LÄS MER:

I måndagens pappers- och e-tidning kan du läsa en längre artikel och se fler bilder. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Maria Sällberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons