Annons

Nu testas vattnet som gett gräsligt grönt hår

Nu ska mysteriet med de grönhåriga i Anderslöv förhoppningsvis få ett svar. På torsdagsmorgonen var Daniel Pålsson-Wargren och Hassan Manoune från va-avdelningen ute och tog prover på vattnet i fem fastigheter.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2011
Foto: Claes Nyberg
Hassan Manoune fyller en falska med provvatten.
Hassan Manoune fyller en falska med provvatten.Foto: 
Malin Baltzar och Christoffer Grönberg lämnar över blanketten som de flytt i till Daniel Pålsson-Wargren.
Malin Baltzar och Christoffer Grönberg lämnar över blanketten som de flytt i till Daniel Pålsson-Wargren.Foto: 
Daniel Pålsson-Wargren mäter temperaturen på vattenprovet.
Daniel Pålsson-Wargren mäter temperaturen på vattenprovet.Foto: Claes Nyberg

– Vi tar prover på tre fastigheter där man haft problem med grönt hår och på två andra i Anderslöv, säger Daniel Pålsson-Wargren.

Redan i ottan var de båda teknikerna ute i Anderslöv. Klockan sju ringde de på hemma hos Malin Baltzar och Christoffer Grönberg på Pålsgårdenområdet i norra delen av Anderslöv, det område där flest drabbats av grönhårighet.

Annons

– Jag har själv blivit tvungen att färga håret. Det var någon gång i våras som jag började, när jag gett upp försöken att fortsätta vara blond, berättar Malin Baltzar.

Paret har bott två år i sitt nybyggda hus på området.

– Det är bra att de testar vattnet, menar de båda, som vill veta orsaken till grönfärgningen och om vattnet är ofarligt att använda.

Daniel Pålsson-Wargren och Hassan Manoune tar två prover på kallt vatten och två på det varma vattnet.

– Vi tar ett prov på vatten som stått i rören och sedan tar vi ett efter att vattnet fått rinna en stund så att vi ser att det är vatten som kommer från ledningarna utanför huset, säger Daniel Pålsson-Wargren.

Husägarna har också fått en blankett att fylla i, där de berättar om vad de vet om installationerna i huset, bland annat om vilka material som använts. En stark misstanke är att kopparinstallationer är en orsak till grönhårigheten.

– Laboratoriet tar ungefär en vecka på sig, säger Daniel Pålsson-Wargren. Sedan tar det väl tid för oss att analysera resultaten och att ställa samman svaren tillsammans med miljöförvaltningen.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons