TA guidar: Här är allt du behöver veta om skolvalet
17 januari öppnade skolvalet inför höstterminens start på kommunens hemsida. Nu har vårdnadshavare fram till 31 januari på sig att välja. I Trelleborg tillämpas fritt skolval, vilket innebär att man får ange och rangordna tre önskeplaceringar för sina barn.
Valet gäller för elever som ska börja i kommunal förskoleklass, eller går på en skola där nästkommande årskurs inte finns. Plus naturligtvis elever som flyttar till Trelleborgs kommun. Den som vill välja en friskola går däremot inte via det kommunala systemet, utan måste höra av sig direkt till skolan i fråga.
En nyhet i höst är att Trelleborg får sin tredje privata grundskola, efter Kunskapsskolan som startade 2007 och Pilens Montessoriskola som har 38 elever från förskoleklass till femman. IES, Internationella Engelska skolan, byggs just nu på öster. Fullt utbyggd är Engelska skolan tänkt att ha omkring 700 elever, fördelade på två klasser i varje årskurs från förskoleklass till nian. Men så stor blir verksamheten sannolikt inte redan till starten i augusti.
”Elever från andra kommuner som vill delta i skolvalet kan göra det genom att styrka en kommande folkbokföringsadress i Trelleborg kommun med till exempel ett bostads- eller hyreskontrakt.”Dragana Lapcevic, bildningsförvaltningen
På bildningsförvaltningen väntar man med spänning på att se hur många som antas till Engelska skolan. Det är först därefter man vet hur många platser som behövs i det kommunala systemet.
Antalet barn som ska börja i förskoleklass är nämligen något högre än i fjor. Ungefär 600 barn ska börja skolan i höst, vilket är 85 personer eller drygt 16 procent fler än 2021. Medan de elever som nu går i sjätte klass och behöver byta skola till sjuan har blivit något färre: 160 stycken, jämfört med 225 i fjor.
Det senare kan till stor del förklaras av att Skegrie skola nu får sitt högstadium, och sexorna därför inte behöver flytta. Även Sjöviksskolan, en sammanslagning av Bäckaskolan och Fågelbäck, är ny F-9-skola i höst.
Vad gäller profilskolor får Pilevalls fotbollsskola i höst sällskap av Väståkraskolans i Anderslöv padelprofil. De är båda sökbara för sjätteklassare, inför sjunde klass. Intagning görs efter färdighetsprov och det finns 25 platser på fotbollsskolan, 24 på padelskolan.
I fjor var intresset för att göra ett aktivt skolval högt i Trelleborg. Hela 92 procent av föräldrarna gjorde ett aktivt val inför deras barns placering i förskoleklass. 93 procent av dem fick också sitt förstahandsval, medan tre procent fick nöja sig med andrahandsvalet.
Högst upp på trelleborgarnas önskelista hamnade i fjor Västervångskolan, Ljunggrenska skolan och Skegrie skola. Under fjolårets sammanslagningar uppgick dock Ljunggrenska tillsammans med Liljeborg i nya Liljeskolan.
De som inte gör ett aktivt val får sina barn placerade enligt närhetsprincipen. Vilket gör det troligt att man får plats på den skola som ligger närmast hemmet. Men även begreppet ”relativ närhet” spelar in (se faktaruta).
Redan nu vet vi att Engelska skolan lockat en hel del utombys sökande från Vellinge, Höllviken, Malmö och Lund. Omkring två tredjedelar av de sökande till första årskullen har hemadress i Trelleborg, enligt IES. Men där är det kötiden som avgör, inte närheten till skolan.
– I kommunens skolval ingår endast elever som är folkbokförda i Trelleborgs kommun, förklarar Dragana Lapcevic, chef för bildningsförvaltningens administrativa enhet.
– Elever från andra kommuner som vill delta i skolvalet kan göra det genom att styrka en kommande folkbokföringsadress i Trelleborg kommun med till exempel ett bostads- eller hyreskontrakt. Det brukar röra sig om runt fem elever per år.
Här saknas innehåll
Hur tilldelas platserna?
Kommunen ska i första hand utgå från vårdnadshavarens rangordnade önskemål. Men vårdnadshavarens önskemål får inte gå ut över ett annat barns rätt till placering vid en skola nära hemmet. Det brukar kallas för närhetsprincipen. Det kan finnas flera skolor nära hemmet, så närhetsprincipen innebär inte alltid att barnet blir placerat vid den skola som ligger närmast hemmet.
Om platserna inte räcker till bestäms urvalet av följande kriterier (i angiven ordning):
1. Elever med skyddade personuppgifter.
2. Referensskola. Den gamla uppdelningen i ”skolområden” är numera slopad. I stället fastställs efter att skolvalet gjorts en referensskola för varje elev, som ska garantera den lagstadgade närhetsprincipen. Den skola man har som referensskola har man alltid rätt att gå på – men det behöver inte vara den närmaste. Vilken som blir referensskola påverkas av in- och utflyttning i kommunen, eller att vårdnadshavare väljer friskolor. En skola kan dock aldrig vara referensskola till fler elever än den kan ta in.
3. Syskonförtur. Gäller om eleven vid terminsstart har ett syskon som går i klass F-6 på den aktuella skolan.
4. Relativ närhet. Relativ närhet är differensen mellan färdvägen till en alternativ skola och färdvägen till den önskade skolan. Färdvägen (inte fågelvägen) beräknas från hemadressen till skolan. När konkurrens uppstår behöver det inte bli eleven som bor närmast som får platsen, eftersom det ibland kan vara en mindre uppoffring för en elev som bor relativt nära skolan att gå i en annan skola, än för en elev som bor längre bort. Det är referensskolan som utgör den alternativa skolan vid beräkning av relativ närhet.
5. Lottning. Om inga andra kriterier kan skilja barnen åt så avgör slumpen.
Källa: Skolverket, Bildningsförvaltningen Trelleborg.