Annons

Nu ska vattenkvaliteten skyltas

I framtiden ska kommunen sätta upp skyltar vid badstränderna som visar kvaliteten på badvatten. Det framgår av ett förslag till nya föreskrifter för tillsynen av badvatten.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2012

Det är havs- och vattenmyndigheten som skickat ut sitt förslag på remiss, bland annat till Trelleborgs kommun.

– Förslaget innebär att skyltningen ska visa vilken kvalitet badvattnet har haft under de senaste åren, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som diskuterade frågan på sitt senaste sammanträde. Man undrar ju hur man ska skylta om man haft fin kvalitet något år och jättedåligt ett annat. Blir det ett genomsnitt då, eller?

Annons

I sitt yttrande över förslaget menar samhällsbyggnadsnämnden också att det visserligen är bra att man visar hur vattnet varit under de senaste åren, men att den om som badar också vill veta hur vattnet är just nu.

I förslaget finns inte något rikstäckande system som det som finns nu, med klasserna tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt.

– Om det är otjänligt måste man ju varna för det på något sätt, säger Patrik Holmberg.

Men samhällsbyggnadsnämnden skulle vilja se att det system som finns nu fortsätter, så att den badsugna kan kolla de senaste proven för att se vilken kvalitet badvattnet håller vid den egna stranden.

I Trelleborgs kommun kommer föreskrifterna att gälla vid badplasterna Skåre skansar, Dalabadet, Gislöv, Smyge havsbad samt Skateholm.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons