Nu ska cirkeln slutas för Östrebrokvarteret

Akelius planerar ett nytt hus med 61 lägenheter på Östergatan. Det tog femton år. Men nu är ett nytt hus ut mot Östergatan på gång i Östrebrokvarteret.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2006
Fastighetsägaren Akelius planerar att bygga 61 nya lägenheter i Östrebrokvarteret ut mot Östergatan. BILD: TEMA ARKITEKTER
Fastighetsägaren Akelius planerar att bygga 61 nya lägenheter i Östrebrokvarteret ut mot Östergatan. BILD: TEMA ARKITEKTERFoto: 

I måndags beviljade byggnadsnämnden fastighetsägaren Akelius bygglov för det nya huset. Men egentligen var det bara en formalitet.

– Bygglov beviljades för ett hus på den här platsen redan i början av 90-talet, säger stadsbyggnadschefen Stefan Ferm. Men konjunktur och andra problem har tidigare satt stopp för bygget.

Tre längor i medeltidsinspirerad arkitektur har tidigare uppförts på tomten. Det nya huset har en annan arkitektonisk framtoning men smälter enligt stadsbyggnadschefen väl in i sammanhanget. Ritningarna på ett 13 meter högt hus med fyra våningar plus en indragen femte våning ligger klara. Huset ska innehålla sammanlagt 61 lägenheter, allt från ettor till fyror. Parkeringsplatser blir heller inget problem.

– När man byggde det underjordiska garaget som finns under de befintliga husen dimensionerade man det även för det här husets behov, säger Stefan Ferm.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.