Annons

Nu rivs glasmästeriet

Grävskopan satte under måndagen sina tänder i Svenssons Glasmästeri vid Algatan, en omdiskuterad rivning som kommer att pågå i ett par veckor. Trösten för dem som förespråkat ett bevarande är att museet försäkrat sig om vissa detaljer.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2004
BILD: LARS THULIN
BILD: LARS THULINFoto: 

BILD: LARS THULIN När grävskopan från entreprenören Skåneschakt under måndagseftermiddagen började riva, gällde det bara tillbyggnaden i trä på glasmästeriets innergård. Själva "glashuset" mot Algatan kommer inte att rivas förrän om tio-tolv dagar. I huvudbyggnaden finns flera detaljer som man redan har eller kommer att skruva av på beställning av Trelleborgs museum. Det gäller exempelvis dubbelporten i trä, en av två kända bevarade exemplar av en mönstrad dörr i "Trelleborgsmodell". - Den kommer vi säkert att kunna använda i den utställning om Trelleborgs historia som vi ska bygga på andra våningen, förklarar museichef, Ingela Jacobsson - Men jag hade egentligen hellre sett att den fått stanna kvar på plats. Det är för sorgligt att huset rivs. Man kunde åtminstone väntat tills man har bestämt sig för vad som ska byggas i stället på tomten, tycker Ingela Jacobsson. Trelleborgshem som äger tomten har funderingar på att bygga ett seniorboende där, men än har projektet inte lämnat ritbordet. Museet har också fotodokumenterat den gamla byggnaden, och man har även beställt andra byggnadsdetaljer som gamla fönsterbågar och annat som kommer att sitta fint i den historiska utställningen. - Utställningen ska bygga en del på arkitektur, har vi tänkt, så på det sättet är det väldigt bra att få in representativa detaljer från ett lokalt hus, säger Ingela Jacobsson. Museet har även sina ögon på den gamla smedjan i korsningen Västergatan-Bryggaregatan som ska rivas inom kort. Där har man dock inte tagit ställning till vilka detaljer man vill bevara till eftervärlden.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons