Annons

Nu kan fler elever kräva ersättning

Fler felplacerade särskole­elever kan komma att kräva skadestånd från kommuner i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2011

– Jag tror att vi får se fler sådana här processer, säger Verica Stojanovic, utredare på Skolinspektionen. Det är jättebra att killarna lyckats driva detta. Vi vill att man ska kunna få kompensation om man blivit felplacerad.

På hösten 2010 granskade Skolinspektionen 715 beslut om särskoleplacering i 30 kommuner. Granskningen visade stora brister i utredningarna och samtliga kommuner fick kritik och krav på att göra nya utredningar. I år ska ytterligare cirka 700 beslut i 28 kommuner granskas.

Annons

– Eleverna får sin framtid förstörd om det inte görs ordentliga utredningar och det är många kommuner som inte sköter sig, säger Verica Stojanovic.

Skolinspektionen tar dock inte ställning till om elever blivit felaktigt placerade i särskolan eller inte.

– Men om utredningen görs om så upptäcks det, säger hon.

Skolinspektionen intervjuar också föräldrar till barn med andra språk än svenska som modersmål. Enligt Verica Stojanovic visar forskning att språkliga och kulturella skillnader påverkar resultatet av särskoleutredningarna. Det finns också tecken som tyder på att särskolan används som avstjälpningsplats för elever som i själva verket behöver extra språkundervisning.

– Vi kan redan nu se att informationen om särskolan är inte når fram till den här gruppen, säger hon.

Henrietta Johansson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons