Annons

”Nu har vi fått en struktur”

På Myrans äldreboende har man sedan ett halvår ett rullande schema bland personalen så att det alltid är någon som ansvarar för dagens aktivitet. Att äldreboendet ligger precis bredvid en dagcentral gör det lite lättare att aktivera sina äldre.
Trelleborg • Publicerad 14 oktober 2010
Foto: 
För att spara pengar görs all inramning av deltagarna själva. Kursledare Eva Roos visar Christa Pawlik hur det går till.
För att spara pengar görs all inramning av deltagarna själva. Kursledare Eva Roos visar Christa Pawlik hur det går till.Foto: 

Myrans äldreboende kämpar ständigt för att erbjuda sina boende aktiviteter. Varje dag är någon ur personalen ansvarig för att hitta på något. Men det kan vara svårt att hinna med. Då är det bra att Myrans dagcentral ligger precis bredvid. Kommunen står för personalkostnaderna men en stiftelse betalar hyran. Kunderna är både boende på äldreboendet men även äldre som bor själva.

När Trelleborgs Allehanda hälsar på har Eva Roos plockat fram målarpenslarna.

Annons

I många år har hon hållit i målarkursen på dagcentret. I ett hörn sitter Else Wallin, som bor på äldreboendet, och Christa Pawlik, som bor i egen lägenhet i närheten. De är väninnor och var arbetskompisar en gång i tiden. Nu träffas de och målar tillsammans en gång i veckan. Snett mitt emot dem sitter Sven Burheim. Han är kanske den som är mest intresserad av att måla.

– Ibland målar jag en teckning i veckan, ibland en varje dag, säger han.

Denna dag målar han palmer. Men han berättar att Skånemotiv är det vanligaste.

– Jag gillar lantgårdar, säger han.

Eva Roos finns där för dem som behöver hjälp. I elva år har hon drivit målarkursen.

Brukar du ha något tema eller får de äldre hitta på vad de vill?

– Du, när man blivit så gammal som dessa damer och herrar - då får man göra precis vad man vill! säger hon och skrattar.

Hon tycker det är roligt när deltagarna utvecklas och lär sig nytt.

– Jag brukar säga att om man har ett stort intresse så har man talang. Det är så kul att följa dem när de målar. Plötsligt händer något stort, säger hon.

Men det är trots allt långt från alla som är med och målar. Myrans äldreboende har 36 boende. Inte ens en tredjedel har hittat ner till dagcentralen denna dag. Det gäller att aktivera även de andra.

Annons

– Man får tänka på att alla är olika, både fysiskt och psykiskt. Vi har både högläsning och gymnastik en gång i veckan. Men det är inte alla som nappar på det. Vissa behöver personlig tid när de får sitta och prata med någon ur personalen. Men det är inte alltid det finns tid till det, tyvärr, säger enhetschef Marie Holst Nilsson.

Hon tycker att aktiviteterna fungerar bra över lag.

I somras åkte en grupp på utflykt till Beddingestrand och dagcentralen har tidigare ordnat aktiviteter tillsammans med förskolebarn. I projektet Må bra, en satsning för att höja kvalitén på Trelleborgs äldreboende, hjälpte två konsulter Myrans äldreboende att få rutiner.

– Innan dess hade vi inget rullande schema. Nu har vi fått struktur. Det är bra. Annars är det risk att aktiviteterna prioriteras bort, säger Marie Holst Nilsson.

INTERNAL INTERNAL
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons