Trelleborg

Madsen går med på att betala skadestånd till familjen Wall

Köpenhamn Artikeln publicerades
Media utanför till Østre landsret i Köpenhamn.
Foto: Johan Nilsson/TT
Media utanför till Østre landsret i Köpenhamn.

Peter Madsen vill få ett tidsbestämt straff för mordet på Kim Wall. Under onsdagen fortsatte rättegången i Østre landsret i Köpenhamn. Bland annat meddelade Madsen att han går med på att betala skadestånd till familjen Wall.

Madsen dömdes till livstids fängelse i förra instansen, Köpenhamns byret. Att dömas till livstid efter att ha begått ett enstaka mord är ovanligt i Danmark, i stället är ett tidsbestämt straff på 12-16 år vanligare.

Under onsdagens rättegång lästes framförallt det som tidigare kommit fram i byrätten upp.

I början av dagen meddelade Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark, enligt bt.dk att Madsen nu går med på att betala skadestånd på 150 000 kronor vardera till dels Kim Walls föräldrar, dels till hennes pojkvän. Han går även med på att stå för begravningskostnaderna. Det är dock upp till domarna att ta beslut i frågan.

Både föräldrarna, Ingrid och Joachim Wall, och pojkvännen var på plats i rättegångssalen under onsdagen.

Under förmiddagen gick man enligt danska medier framförallt igenom flertalet av vittnesmålen från första rättegången. Bland annat gällande de skador Kim Walls kropp hade. Bland vittnesmålen fanns också den man som såg när Madsen sänkte sin ubåt och Walls pojkvän som berättade om parets framtidsplaner och om den kvällen då Kim Wall försvann.

Också vittnesmål från kvinnor i Madsens närhet lästes upp. Bland annat om att Madsen tillsammans med en väninna planerat för att en annan kvinna skulle plågas nere i hans ubåt.

Åklagare Kristian Kirk tog även upp att fyra kvinnor berättat att de blev inbjudna av Peter Madsen att åka med hans ubåt – bara kort innan han till slut mötte Kim Wall.

Efter lunchpausen började Kristian Kirk med att gå igenom de psykologiska undersökningar som gjorts av Madsen. De har bland annat visat en begåvad man, men med narcissistiska och psykopatiska drag och med en pervers och mycket avvikande sexualitet. Risken för kriminalitet anses vara hög.

Kort efter lunch avslutades onsdagens rättegång.

Dom i målet väntas falla på fredag, den 14 september, enligt tv2.dk efter att försvarare och åklagare hållit sina slutpläderingar och Madsen fått en sista chans att uttala sig.

Dömer i målet gör dels tre juridiska domare, dels två lekmannadomare. Första rättegångsdagen var tre lekmannadomare på plats, men den ena av dem har fått anställning i en styrelse, och får då, enligt dansk lag, inte sitta kvar som lekmannadomare. Det skriver tv2.dk i sin liverapportering.

Eftersom lekmannadomarna och de juridiska domarna ska ha tre röster var i domavgörandet kommer de två återstående lekmannadomarna att få en och en halv röst vardera. Om det i omröstningen om domslutet skulle bli lika faller den dom som är mest fördelaktig för Peter Madsen.

LÄS MER:

Här kan du läsa texten om första rättegångsdagen och här hittar du alla artiklar vi skrivit om fallet.