Annons

Nu följs tur med mer vila

Trelleborg • Publicerad 16 juli 2008
Nöjdare Robert Nilsson vittnar om att särskilt kvällspassen blivit tuffare under de senaste åren, med fler bråk och fler fullsatta bussar. "Vilan behövs verkligen", säger han. Bild: Albin Brönmark
Nöjdare Robert Nilsson vittnar om att särskilt kvällspassen blivit tuffare under de senaste åren, med fler bråk och fler fullsatta bussar. "Vilan behövs verkligen", säger han. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Nöjda, men det kan bli bättre. Så kan man sammanfatta stämningen bland busschaufförerna dagen efter att Kommunal och Bussarbetsgivarna enats om ett nytt avtal.

– Vilan är det viktigaste. Och ramtiden. Lönen har inte varit den viktigaste frågan, säger Robert Nilsson, busschaufför vid Veolia Transporter.

Annons

Han har kört buss inom Skånetrafiken i fem år, för närvarande på linje 165, mellan Lund och Trelleborg.

– Arbetsmiljön har blivit stressigare sedan jag började. Det är inte direkt något glidarjobb, även om bussarna glider fram.

Robert Nilsson känner sig dock lättad över att strejken inte bröt ut i Skåne.

– Väldigt många var oroliga. Vi fick hur många frågor som helst från resenärer som undrade hur de skulle ta sig fram om det blev strejk.

Det nya avtalet innebär en löneökning på 10,4 procent på tre år, elva timmars dygnsvila och 13 timmars ramtid för chaufförer som kör på linjer kortare än 50 kilometer. Chaufförer som kör sträckor längre än 50 kilometer omfattas av andra EU-regler, vilka ställer krav på längre veckovila.

– Generellt är avtalet bra. Vi har tagit hem de viktigaste bitarna kring dygnsvilan och ramtiden. Vi har inte fått några reaktioner än så länge från medlemmar som inte är nöjda, säger Lars Friman på Kommunals regionkontor i Lund.

Ola Isaksson0410 – 545 63ola.isaksson @trelleborgsallehanda.se
Ola Isaksson0410 – 545 63ola.isaksson @trelleborgsallehanda.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons